Güneş Paneli Temizliği ve Panel Yıkama

Güncelleme:
17.11.2023
Yayım:
12.4.2023

Güneş Paneli Temizliği Nasıl Yapılır?

Güneş panellerinin verimliliğini korumak için her mevsimde en az bir defa panel temizliği yapılmalıdır. Panellerde oluşan hayvan atıkları, havada serbestçe dolaşan tozlar ve panelin üzerinde biriken kirler panellere güneş ışığını ulaşmasını engeller. Panellerin, mevsim değişikliklerinde en az bir kez temizlenmesi işte bu nedenle önemlidir.

Güneş paneli temizliği, panelin konumundan ötürü zor olabilir. Bu paneller genelde çatılarda ve belirli açılarda dik olduklarından dolayı temizlik yapılırken güvenlik önlemleri alınması oldukça önemlidir. Bu temizliği bireysel olarak yapmaktan çekiniyorsanız başvurabileceğiniz bazı kurumsal şirketler mevcuttur.

Hazırda kurulu güneş enerjisi sisteminizi kaydettiniz mi? Ücretsiz kayıt olun, doğru GES yönetimi ile veriminizi artırın:

GES Verimini ve Kazancınızı Artırmak için Ücretsiz Kayıt Olun >>

Güneş Panellerini Yıkarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Güneş panellerinin, güneşin etkisini şiddetli bir biçimde göstermediği saatlerde temizlenmesi önemli olabilir. Aksi takdirde çok sıcak bir panel sizi karşılayacak ve bu da temizlemeyi ciddi anlamda zorlaştıracaktır.

Güneş panelleri, iletkenliği yüksek enerji üreten cisimler olduğundan temizlenirken önlemler almak son derece önemlidir. Bu önlemlerden bir tanesi güneş paneli temizliğinde deiyonize saf su kullanılmasıdır. Termal şok görülmemesi ve panelin işlevini yitirmemesi için güneş paneli ile temizlikte kullanılan deiyonize suyun sıcaklıklarının eşit olmasına dikkat edilmelidir. Bunlar sebebiyle güneş panellerini temizlemek için özel olarak geliştirilmiş panel yıkama makineleri bulunur. Panel yıkama hizmeti alırken bu işin uzmanı olan ve panel yıkama makinesi kullanan şirketlerden hizmet almanızı öneririz.

GES bakım onarım konusunda daha detaylı bilgiyi, bu konudaki rehberimizden kolaylıkla elde edebilirsiniz.

İhmal edilen güneş panellerinde oluşabilecek arızaları inceleyin: Güneş Paneli Arızaları

GES arızaları sebebiyle zarar etmemek için panel temizliği ve düzenli bakım yanında mutlaka sigorta seçeneklerini de değerlendirin: GES Sigortası

Güneş Paneli Temizliği ve Verimlilik

Güneş panellerinin kirli olması ve düzenli yıkanmaması panel verimliliğini düşürecektir. Yıkanmayan, temizlenmeyen panellerin verimleri ortalamada %10-%20 arasında düşmektedir, ancak zaman geçtikçe bu verim düşüşü daha yüksek de olabilir. Yapılan araştırmalar güneş panelleri temizlenmediği takdirde oluşabilecek enerji kayıplarını alttaki şekilde belirtmiştir.

1. Yıl 1. Çeyrek: %5 Enerji Kaybı

1. Yıl 2. Çeyrek: %10 Enerji Kaybı

1. Yıl 3. Çeyrek: %15 Enerji Kaybı

1. Yıl 4. Çeyrek: %20 Enerji Kaybı

2. Yıl 1. Çeyrek: %25 Enerji Kaybı

2. Yıl 2. Çeyrek: %30 Enerji Kaybı

2. Yıl 3. Çeyrek: %35 Enerji Kaybı

2. Yıl 4. Çeyrek: %35 Enerji Kaybı

Güneş Paneli Temizleme Malzemeleri

Güneş paneli temizliğinde çoğunlukla saf su, saf alkol ve panel temizleme solüsyonu kullanılır. Saf alkol, genelde panelin kış aylarında donmasını engellemek için kullanılan bir malzemedir. Ayrıca temizlik için elektrikli fırça ve silecekler kullanılabilir. Bütün bu malzemelerin bir arada bulunduğu temizlik kiti satışları da mevcuttur.

Bunlarla birlikte günümüzde teknolojinin gelişimiyle birlikte güneş paneli temizliği konusunda hayatı kolaylaştıran icatlara imza atılmıştır. Bazı güneş paneli robotları ve panel yıkama makineleri panelleri otomatik olarak temizlerler. Bu cihazlar düzenli olarak panel temizliğini gerçekleştirirler.

Panel temizliği için gereken malzemeler, ortalama fiyatlarıyla birlikte şu şekildedir:

  • Panel temizleme solüsyonu: 130$
  • Elektronik fırça ve silecek: 200 – 350$
  • Deiyonize su: 5-30 $

Panellerinizi temizletmek ve panel yıkama hizmeti almak istiyorsanız bunu profesyonel bir panel yıkama makinesi ile yaptırmanızı ve bu işin uzmanı bir şirketten hizmet almanızı öneriyoruz.

Güneş Paneli Temizliği Benzer Yazılar

Telefonunda ve bilgisayarında araştırma yapan iş adamı. Hangi Enerji Bültenine üye olan iş adamı

Piagrid.com Enerji Bülteni

Üye olun, ilginizi çekebilecek güncel enerji yazılarımızı düzenli olarak paylaşalım.
Bültene Üye Olun