Elektik Faturası Sorgulama

Elektrik Borcu Nasıl Sorgulanır? Elektrik Faturası Kredi Kartıyla Nasıl Ödenir?

E-Devlet'ten Elektrik Faturası Sorgulama

Elektrik faturası sorgulama ve ödeme için kullanabileceğiniz örnek bir sayfa aşağıdaki şekildedir:

  1. E-Devlet Tedaş Elektrik Abonelik Borcu Sorgulama
  2. Tedaş kanalını takip edip “abonelik borcu sorgulama” linkini tıklayın.
  3. Gelen sayfaya abonelik veya tesisat numaranızı girerek güncel borcunuzu görüntüleyebilirsiniz.

Elektrik Faturası Hesaplama

Elektrik faturası, sadece tüketim başına birim fiyattan oluşmaz. Vergiler de dâhil olarak hesaplanacak elektrik birim fiyatının tüketilen elektrik miktarı ile çarpımı, elektrik faturası bedelini belirler.

Ocak 2022’de geçilen kademeli elektrik uygulamasına göre aylık tüketimi 240 kilovat saati aşan haneler, faturalarını yüksek kademeli tarifeden ödeyeceklerdir.

Kullandığınız elektriğe ne kadar ödediğinizi öğrenmek için ilgili yazımızı okuyun: Elektrik Fiyatları>>

Elektriğinizi nasıl daha tasarruflu hale getireceğinizi keşfetmek için ziyaret edin: İndirimli Elektrik Faturası>>

Elektrik Faturası Otomatik Ödeme Talimatı

Günümüzde hemen hemen her banka, fatura ve taksit ödemelerini otomatik ödeme yoluyla kolayca aradan çıkarmanıza olanak tanıyor. Mobil bankacılık, internet şubesi, çağrı merkezi ya da banka şubesi üzerinden anlaşmalı bankanıza elektrik faturalarını otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz.

Otomatik ödemeler, ya vadesiz mevduat hesabınızdan ya da kredi kartınızdan çekilir. Ödemeler, faturanın kesildiği günden değil, son ödeme tarihinde yapılır. Genelde hesaptan yapılan ödemelerde ek ücret talep edilmezken kredi kartıyla yapılan ödemelerden ek bir komisyon kesilebilir. Ödeme yaparken beklenmedik masraflarla karşılaşmamak için bunu kontrol etmeyi unutmayın.

Elektrik Faturası Ödeme Yolları

Elektrik faturanızı ödemenin birçok yolu vardır. Elektrik faturası sorgulama ve ödeme yapabileceğiniz kanallar şunlardır:

PTT’den Elektrik Faturası Ödeme

Abone numarası ile PTT iş yerine giderek anlaşmalı elektrik tedarik şirketine ait faturayı ek masrafsız ödeme uygulaması devam etmektedir. Ayrıca interaktif posta çeki hesabına sahip kişiler, şubeye gelmeden PTTmatik cihazları ile de elektrik faturası ödeyebilir.

İnternet Üzerinden Elektrik Faturası Ödeme

E-Devlet’in yanı sıra bölgenize hizmet veren elektrik tedarik şirketinin ilgili web sayfaları üzerinden de online ödeme gerçekleştirmek mümkündür. İstenen bilgilerle online ortamda hem güncel fatura borcu görüntülenebilir hem de faturalar tamamen çevrimiçi olarak ödenebilir.

Kredi Kartıyla Elektrik Faturası Ödeme

Elektrik faturasını kredi kartı ile ödemek mümkündür. Bankalar, elektrik tedarik şirketleri ile anlaşarak müşterilerine kredi veya banka kartları ile faturalarını ödeme şansı tanır. Hatta bazı bankalar, dönemsel olarak kredi kartı ile yapılan fatura ödemelerine özel kampanyalar da sunar.

Otomatik ödeme tanımlanmayan durumlarda ise 100 TL'ye kadar 1,15 TL, 100 TL üzeri ödemeler için fatura tutarının %1,5'i alınıyor.

Otomatik Ödeme Talimatı Olmadan Kredi Kartıyla Fatura Ödeme İşlem Bedelleri

Banka Asgari İşlem Bedeli (TL) Azami İşlem Bedeli (TL)
İş Bankası 2,25 2,25
Yapı Kredi 2,00 2,50
Garanti BBVA 2,00 2,00 (%2.5 komisyon)
Deniz Bank 0,50 TL 5,00
QNB Finansbank 5,50 5,50
Akbank 1,00 TL 1,00 TL

Elektrik tüketim desteğinden yararlanabilmek için uygun şartları taşıyan ihtiyaç sahipleri, faturaları ve kimlikleri ile PTT’lere giderek destek başvurusunda bulabilirler. Yeni bir kuruma sıfırdan başvuru yapılmasına gerek yoktur. Hastalık dolayısıyla cihaza bağlı olunması durumunda verilecek kesintisiz güç desteği için ise hali hazırda bir anlaşma yoksa ildeki Sosyal Yardımlaşma Vakfına gidilmesi tavsiye edilir.

Elektrik Faturası Taksitlendirme

Ödenmemiş elektrik borçları, bölgeden sorumlu elektrik tedarik şirketinin belirlediği takvime göre, gecikme faizleriyle birlikte taksitlendirilerek ödenebilir. Fatura taksitlendirme ile ilgili şunlara dikkat etmelisiniz:

  • Taksitlendirme, en az 3 aylık bir fatura bedelini kapsar ve toplamda 1 yılı geçemez.
  • Abone ve tesisat numaralarının yanı sıra ikametgâh adresini de içeren bir dilekçe ile tedarik firmasına başvurularak vadesi geçmiş borçlar için taksitlendirme talebinde bulunabilirsiniz.
  • Mesken aboneliklerinde dilekçeyle beraber T.C. kimlik belgesi ve ikametgâh belgesi de başvurunuzda bulunmalıdır. Şirketler ise ekstra olarak vergi levhası, kaşe ve vadesi dolmuş borcun %20’si kadar peşinat sunmalıdır.  Kredi kartı ile yapılacak taksitlendirmelerde vade farkları oluşabilir.

Elektrik Faturası İçeriği

Bir elektrik faturasına birim fiyatın yanı sıra vergiler de yansır. Standart bir elektrik faturası içeriği şunları kapsar:

Özellikle dağıtım bedelini etkileyen indirimlerden faydalanarak avantajlı faturalar ödemek için yazımızı okuyun: Serbest Tüketici>>

Elektrik Faturası Öderken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Fatura ödeme yolları ve kanallarının bu kadar çeşitlendiği günümüzde, elektrik faturası öderken dikkat edilmesi gereken noktalar da çoğalmıştır. Elektrik faturası öderken dikkat etmeniz gerekenler şöyledir:

  • Abone, tesisat ya da müşteri numarası
  • Faturanın son ödeme tarihi
  • Faturadaki borç toplamı
  • Fatura ödeme işlemi sırasında alınan masraflar
  • Ödeme yapılan kurumun tahsilat yetki belgesidir

Elektrik Faturası Abone Numarası

Elektrik faturanızın en üst kısmında buluna bu numara, elektrik aboneliğinize özel olarak atanmış bir kimlik numarasıdır. Aboneliğinizin bulunduğu firmadaki müşteri numarası diye de geçer.

Abone numaranızı, tedarik şirketinizin online işlemler sayfasından isminizi veya T.C. kimlik numaranızı yazarak da sorgulayabilirsiniz.

Bazı tedarik şirketleri ise bunun yerine elektrik tesisat numaranızı talep edebilir. Yine faturadan veya sayacınıza bakarak bu numaraya erişebilirsiniz.

Elektrik Faturası Son Ödeme Tarihi

Bir aylık süreler için hazırlanan elektrik faturalarının belirli bir son ödeme tarihi vardır. Bu tarih, her zaman fatura üzerinde belirtilir. Fatura ödemenizi geciktirdiğiniz durumda ikinci bir son ödeme tarihi, tedarik firmasınca telefonunuza SMS olarak iletilir. Eğer bu tarihe kadar da ödeme yapmazsanız, beş gün içerisinde elektriğiniz kesilecektir.

Elektrik Faturası Borç Toplamı

Kesilen elektrik faturanızda ödemeniz gereken toplam miktar belirtilir, ayrıca dağıtım bedellerini ve vergileri toplamanıza gerek yoktur. Elektrik tedarik şirketlerinin online sayfalarından da kalan birikmiş borçlarınızı sorgulayabilirsiniz.  

Fatura Ödeme İşlemi Sırasında Alınan Masraflar

Elektrik faturası ödemenizi aracılık hizmeti verdiğini söyleyen bir kuruluşa yapıyorsanız, o kurumun fatura tahsilat yetki belgesinin olup olmadığını kontrol etmekte fayda vardır. Fazladan tahsilat bedeli gibi uydurma kalemlerin ücretinize yansıtılma ihtimalini de iyi araştırmak gerekir. Resmi tahsil belgesi olmayan bir organizasyon, dolandırıcılık faaliyetleri içerisinde bulunuyor olabilir.  

Fatura Tahsilat Belgesi

Fatura tahsilat belgesi, ödemenin yapıldığını kanıtlayan bir belgedir. Tahsilat belgesi, ödemeyi yapan ve alan kişiler için satın alma kanıtı olduğundan faydalıdır. Fatura tahsilat belgesi işlem tarihini, ödenen tutarı, ödeme yöntemini ve ödemeyi alan kişinin adını içerir.

Elektrik Faturası Devlet Destekleri

Kanunlar kapsamında aylık yardım alanlar, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfından evde bakım yardımı alanlar ya da kronik hastalık sebebiyle bir cihaza bağlı şekilde yaşaması gerekenler, elektrik faturalarında 260 liraya kadar destek alabilirler.

Elektrik tüketim desteğinden yararlanılabilecek durumlar, 3294 sayılı “Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu” ve 2022 sayılı “65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun” kapsamında belirtilmiştir. Bu desteğe uygun haneler, bu kanunlarda belirtildiği üzere düzenli yardım aylığı bağlanmış ihtiyaç sahipleridir. Elektrik faturası desteğinde de uygun söz konusu aylık yardım programları aşağıdaki gibidir:

  • Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Düzenli Nakit Yardım Programı (EVEK),
  • Muhtaç Asker Ailelerine Yönelik Düzenli Nakit Yardım Programı (MAAY),
  • Öksüz/Yetim ve Asker Çocuğu Yardım Programı (ÖYAÇ),
  • Şartlı Eğitim – Şartlı Sağlık Yardım Programı (ŞESY),
  • Çoklu Doğum Yardım Programı,
  • Kronik Hastalık Yardım Programı,
  • Engelli Aylıkları,
  • Yaşlı Aylığı,
  • Engelli Yakını Aylığı,
  • Silikozis Aylığı

Ödemeler aylık yapılmakta olup ETD (Elektrik Tüketim Desteği) programı kapsamında;

  • 1-2 kişilik muhtaç hanelere aylık (75 kilovatsaat) 130,09 TL,
  • 3 kişilik muhtaç hanelere aylık (100 kilovatsaat) 173,46 TL,
  • 4 kişilik muhtaç hanelere aylık (125 kilovatsaat) 216,82 TL,
  • 5 ve daha fazla kişilik muhtaç hanelere aylık (150 kilovatsaat) 260,19 TL kadar aylık destek verilmektedir.

Enerji ile bağlantılı tüm devlet destekleri için ilgili sayfamızı inceleyin: Enerji Teşvik ve Destekleri>>

Elektrik Faturası Yardımı Başvurusu

Devlet desteği veya yardımı olmadan da, faturanızı taşıyarak ve bazı tasarruf yöntemlerini uygulayarak indirimli elektrik kullanabilirsiniz. 

Elektrik Tedarik Şirketleri

Fatura borcunuzu görmek için çalıştığınız tedarik şirketinin borç sorgulama sayfasına giderek abonelik sözleşme numaranızı veya tesisat numaranızı girin.

Elektrik Faturası Rehberi

Güneş Enerjisi Sıkça Sorulan Sorular

Fatura Sorgulama - Sıkça Sorulan Sorular