Güneş enerjisi kullanımının yaygınlaşması ve panel teknolojisinin gelişmesi sebebiyle güneş paneli fiyatları yıldan yıla düşmektedir. Döviz kurunda meydana gelen dalgalanma parçaları yurt dışından ithal edilen güneş paneli fiyatlarını da doğrudan etkiler. Panel seçerken fiyat kadar verimlilik ve garanti süresine de dikkat etmenizi öneririz.
Güneş panelleri, üretildiği malzeme ve enerji üretim prensibi gibi teknik farklılıkları sebebiyle çeşitlere ayrılır. Panelin kurulacağı bölgenin güneşlenme süresi ve coğrafi şartları gibi etkenlerle birlikte, tercih edilen panel, verimliliği önemli ölçüde etkiler. En çok tercih edilen güneş paneli çeşitleri şu şekilde sıralanabilir;
Güneş enerjisi teknolojisinde gelinen son nokta, saydam ve yarı saydam güneş panellerinin geliştirilmesine imkân sağlıyor. Henüz yaygın bir teknoloji olmamakla birlikte saydam güneş panellerinin gelecekte önemli bir enerji kaynağı olacağı ve özellikle yeni yapılan yapıların pencerelerine yerleştirilen panellerin enerji ihtiyacını karşılayabileceği konuşuluyor.
Verimlilik oranı, monokristal güneş panellerine kıyasla düşüktür; ancak düşük maliyeti sebebiyle tüm dünyada en çok kullanılan güneş paneli çeşididir. Monokristal güneş panellerine kıyasla ısı değişiminden daha az etkilenir ve üretim sırasında ortaya çıkan atık silikon oranı da daha düşüktür. Ortalama verimlilik oranı %15 olan polikristal güneş panelleri, monokristal panellere göre daha fazla yer kaplar.
Verimlilik oranının düşük olması sebebiyle çok tercih edilmez. Ortalama verimlilik oranı %7’dir. Monokristal ve polikristal panellere kıyasla çok daha fazla yer kaplayan ince film güneş panelleri, kapladıkları geniş alana rağmen düşük verimde enerji üretirler. Ancak şık tasarımları, estetik kaygıları olan kişiler için oldukça uygundur. Ayrıca, gün içinde gölgelenme ve ısı değişimi gibi durumlardan da daha az etkilenir.
Ortalama %24 verimlilik oranı ile verimliliği en yüksek güneş paneli çeşididir, diğer paneller ile kıyaslandığında iki kata kadar verimlilik farkı vardır. Monokristal güneş panellerinin maliyeti de yüksektir; ancak uzun vadeli yatırımlarda, daha fazla enerji üretimi sağlayacağı için, satın almadaki maliyet amorti edilebilir.
Üretiminde kullanılan yüksek dereceli silikon madde, verimliliği artırır. Yüksek verim, güneş ışınlarının daha az olduğu bölgelerde de verim alınmasını sağlar. Ülkemize oranla oldukça düşük güneşlenme süresine sahip Almanya’da da en çok tercih edilen güneş paneli çeşidi monokristal güneş panelleridir. Ortalama 25 yıllık garanti süresi, uzun yıllar sorunsuz ve yüksek verim ile enerji üretimini sağlar.
Kullanım alanı oldukça fazla olan esnek güneş panelleri, dayanıklılıkları ile avantaj sağlar. Esnekliklerinin yanı sıra kırılmaz yapısı ile pek çok alanda kullanılan esnek güneş panelleri, tamperli cam ve alüminyum çerçeveleri olmadığı için oldukça da hafiftir. Esnek güneş panellerinde enerji üretim prensibi, monokristal ya da polikristal olabilir; verimliliği belirleyen budur. Esnek yapıları sebebiyle eğimli ve şekilli çatılarda rahatlıkla kullanılabildikleri gibi hafif olmaları sebebiyle şarjlı kara ve deniz taşıtlarında ve otobüs durağı gibi alanlarda kullanılabilirler. Rulo yapılarak taşınabilen esnek güneş panellerinin kurulumu da oldukça kolaydır.
Güneş paneli sayısını hesaplarken hedefinizi bilmelisiniz. Karbon ayak izini azaltmak ve evde kendi enerjinizi üretmek amacıyla güneş enerjisi kuracaksanız, kullandığınız enerjiye göre daha az güneş paneli alabilirsiniz.
En önemli yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisi, endüstriyel elektrik üretiminden evlerde su ısıtmaya; ulaştırmadan tarımsal faaliyetlere kadar pek çok alanda kullanılıyor. Güneş enerjisinin kullanım alanları şöyle sıralanabilir:
En uygun teklifler için inceleyin: Güneş Enerjisi>>
Güneş paneli kurulumu genelde panelin alındığı firma tarafından yapılır. Böyle bir hizmet verilmiyorsa ya da ikinci el panel aldıysanız aşağıdaki adımları takip ederek panel kurulumu yapabilirsiniz:
Güneş paneli üreten birçok firma, 25 yıl ürün garantisi veriyor. Bu garanti, 25 yıl boyunca verimliliğin %80’in altına düşmeyeceği anlamına geliyor. Güneş panelleri için ortalama kullanım süresi ise 25-30 yıl olarak değerlendiriliyor.
Güneş panelinin çeşidi ve kalitesinin yanı sıra verimliliği etkileyen bazı dış faktörler, genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:
Ev tipi güneş paneli kurulumunda, 20 panelin kullanıldığı 6kW’lık bir sistem tercih edilirse toplam uzunluk 8,25 metre, genişlik ise 4 metre olacaktır. Bu da toplamda 33 metre karelik bir alanın kullanılacağı anlamına gelir. Panel ağırlıkları ise yaklaşık 20 kilogramdır. Panel çeşidine göre bu ağırlık 1-2 kg değişebilir.
Konut ve endüstri tipi güneş panellerinin hücre sayısı farklıdır. Ev ve endüstri tipi güneş panellerinin ortalama ölçüleri şu şekilde:
Güneş panellerine belirli aralıklarla bakım yapılması ve temizlenmesi, verimi artırır. Güneş paneli bakımında dikkat edilecekler şöyle sıralanabilir: