Doğalgaz Sobası

Ezgi Pala
Yazar
Atahan Karabacakoğlu
Atahan Karabacakoğlu
Danışman
Ezgi Pala
Güncelleme:
24.10.2024
Yayım:
21.8.2024
Doğalgaz Sobası

Doğalgaz Sobası Avantaj ve Dezavantajları

Doğalgaz sobasını kombiden ayıran belli başlı bazı özellikler vardır. Bunların bazıları avantaj bazıları ise dezavantaj olarak görülebilir. Doğalgaz sobası kullanmanın avantajları şunlardır:

  • Doğalgaz sobaları, doğalgazın düşük maliyeti ve yüksek yanma verimliliği sayesinde ekonomik ve verimli bir şekilde ısınma sağlar. Doğalgaz, diğer ısıtma yöntemlerine kıyasla genellikle daha ucuz bir enerji kaynağıdır ve doğalgaz sobaları, enerjiyi daha etkili kullanarak daha az yakıt tüketir.
  • Doğalgaz sobaları, hızlı bir şekilde ısınma sağlar. Sobayı açtığınızda hemen sıcak hava üretilir ve ortamın hızlıca ısınmasını sağlar. Diğer ısıtma yöntemlerine kıyasla daha hızlı bir ısınma süreci sunar.
  • Doğalgaz sobaları, elektrik enerjisine ihtiyaç duymadan çalışabilir. Bu nedenle elektrik kesintileri yaşandığında bile ısınma ihtiyacını karşılamaya devam edebilir. Elektrik kesintisi durumlarında da güvenilir bir ısınma sağlar.
  • Doğalgaz sobaları, kullanım açısından oldukça kolaydır. Basit bir kullanım paneli ile sıcaklık ayarı ve sobanın çalıştırılması kolaylıkla yapılabilir. Ayrıca programlanabilir termostatlar sayesinde istenen sıcaklık düzeyleri belirlenerek otomatik olarak ayarlanabilir.

Doğalgaz sobası kullanmanın dezavantajları ise şunlardır:

  • Doğalgaz sobalarının kurulum ve bakım maliyetleri bulunmaktadır. Uygun bir doğalgaz tesisatının kurulması ve sobanın düzenli olarak bakımının yapılması gerekmektedir. Kurulum ve bakım maliyetleri, başlangıçta ekstra bir maliyet oluşturabilir.
  • Doğalgaz sobaları, doğru kullanılmadığında güvenlik riskleri oluşturabilir. Yanlış kurulum, kötü hava şartları veya kullanım hatası sonucu gaz sızıntısı, yangın veya zehirlenme gibi ciddi güvenlik riskleri meydana gelebilir. Bu nedenle, doğalgaz sobalarının doğru kurulum ve kullanım talimatlarına uygun olarak kullanılması gerekmektedir.

Doğalgaz Sobası Türleri

Doğal gaz sobası kullananların en çok tercih ettiği hermetik soba, bulunduğu odayı ısıtma özelliğine sahip son derece kullanışlı ısıtıcı türüdür. Özellikle klasik bacalı doğalgaz sobalarına göre daha estetik bir görüntüye sahiptir. Hatta, performansı bacalı doğalgaz sobasına göre daha düşük olsa da güvenlik açısından oldukça fazla tercih edilmektedir. Sonuç olarak, doğalgaz sobasının kullanımını arttırmak isteyen gaz dağıtım firmaları, bacalı doğalgaz sobasına bulunan binalara hizmet vermeyi kesmektedir.

Eskiden kullanılan odun sobalarına aşırı derecede benzeyen bacalı doğalgaz sobası, üzerinde baca sistemi sayesinde atık gazı dışarıya atan ısıtıcı türüdür. Sadece bulunduğu bölgeyi ısıtma özelliğine sahiptir. Ancak, rüzgarlı havalarda dışarı atılan atık gazı, baca içerisinden geri aktarma durumu söz konusudur. Bu sebeple zehirlenmeye sebep olabilmektedir. Sonuç olarak, kullanımı her geçen gün azalan bacalı doğalgaz borusunun yerini artık hermetik yani bacasız sobalar almaktadır.

Doğalgaz Sobası Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğalgaz sobaları aslen daha küçük alanları ısıtmak için kullanılan bir yöntemdir. 10-50 m² alanları ısıtabilir. Hermetik sobalar bacalı sobalara göre daha az yer kapladığı için alan konusunda sıkıntı yaşatmaz.

Doğalgaz sobaları oldukça hızlı bir ısıtma sağlar, böylece kullanacağınız enerji de daha az olur. Daha temiz bir yanma sağladığını ve bunun da daha az yakıt tüketimi ve haliyle daha düşük fatura olarak görüneceğini de belirtmekte fayda var.

Doğalgaz sobası alırken hermetik soba seçmeye özen gösterin. Emniyet sistemine sahip sobalar her zaman daha iyidir. Garantisi olan ve yetkili servis ağı geniş olan markalara yönelmenizde fayda olacaktır. Geniş alanlarda kullanılacaksa fan özellikli sobaları tercih etmeniz tavsiyemizdir.

Doğalgaz Sobası Fiyatları

Doğalgaz sobaları gerek türüne gerekse kalitesine göre fiyat bakımından çok değişiklikler göstermektedir. 9.000 TL ($268) gibi fiyatlardan başlayıp 82.000 TL’lere ($2.444) kadar çıkabilir.

Doğalgaz Sobası Kurulumu ve Montajı

Doğalgaz aboneliği bağlatmak için ilk kez başvuru yapacaklardan bazı belgeler talep edilmektedir. Bu talebi oluştururken de bireysel mi yoksa merkezi kullanım mı olduğu önemli bir kriter. Çünkü bireysel doğalgaz abonelik başvurusu ile merkezi sistem doğalgaz başvurusunda istenen belgeler farklıdır.

Bireysel Doğalgaz Başvurusu İçin Gereken Belgeler

  • Nüfus cüzdanı ve fotokopisi. Yabancı uyruklu ise; Pasaport/Mavi Kart/Geçici Barınma Kartı
  • Mülk sahibi ise tapu veya yapı ruhsatı fotokopisi, kiracı ise abone olabileceğine dair mülk sahibinin onayladığını gösteren imzalı dilekçe
  • Binanızda daha önceden abonelik yaptırılmışsa binaya ait tesisat numarası

Merkezi Doğalgaz Başvurusu İçin Gereken Belgeler

  • Sözleşme yapacak yetkiliye, kat maliklerinin yetki verdiğini gösteren noter onaylı karar defterinin fotokopisi
  • 8 daire üzeri için karar defterine yazılan kararlar, 8 daire altı için kat maliklerinin imzaladığı dilekçe
  • Yönetime ait vergi numarası

Doğalgaz sobasının montajını profesyonel ekiplere bırakmanızı tercih etsek de ‘’ben kendi işimi kendim görürüm’’ diyebilirsiniz. Sadece kurulum kurallarına dikkat etmeniz şiddetli tavsiyemizdir.

Kurulumda en önemli etkenlerden biri kurulacak alanın değerlendirilmesidir. Gaz tesisatının uyumluluğu büyük bir önem taşır. Aktif kullanmaya başlamadan önce test ve kontrol yapmanız önemlidir. Bacalı modeli tavsiye etmesek de kullanacak olmanız durumunda doğru baca seçimi önemlidir. Paslanmaz ve kolay yıpranmayan bacalar daha iyi olacaktır.

Doğalgaz Sobası Ne Kadar Yakıt Tüketir?

Aslında doğalgaz sobalarının ne kadar yaktığının net bir cevabı yoktur. Odanın büyüklüğü, cihazın gücü, yalıtım sistemi vs. bu kriter için önemlidir. 10.000 kcal/h miktarında enerji harcayan bir doğal gaz sobası 1 saat hiç durmadan çalıştığında yaklaşık 1,4 m3 doğal gaz tüketir. 2022 yılında 1 m3 doğalgazın fiyatı 2.3 TL’dir. Ortalama 1 saat kullanılan soba 3.5 – 4 TL arası yakmaktadır.

Doğalgaz Sobasının Ömrü Ne Kadar?

Doğalgaz sobalarına aslında ‘’ömrü şu kadardır’’ demek pek doğru bir ifade olmaz. Kullanım sıklığı, doğru kullanım, parça değişimleri, sobanın temizliği gibi pek çok unsur devrededir.

Doğalgaz Tesisatı

Doğalgaz sobasının verimli çalışabilmesi için doğru bir doğalgaz tesisatına sahip olmanız önemlidir. Profesyonelce döşenmiş bir tesisat, hem güvenliği sağlar hem de enerji tasarrufunu artırır. Daha fazla bilgi için ziyaret edin: Doğalgaz Tesisatı>>

Doğalgaz Yardımı

Doğalgaz yardımı, belirli kriterleri karşılayan aileler için sunulan bir destek programıdır. Doğalgaz sobası kullanarak enerji maliyetlerinizi düşürebilir ve yardımdan faydalanabilirsiniz. Yardım programları hakkında daha fazla bilgi almak için inceleyin: Doğalgaz Yardımı>>

Doğalgaz Fiyatları

Doğalgaz sobası kullanımı, doğalgaz faturalarınıza doğrudan etki eder. Doğalgaz fiyatları hakkında bilgi sahibi olmak, tüketiminizi daha iyi yönetmenizi sağlar. Güncel doğalgaz fiyatları için inceleyin: Doğalgaz Fiyatları>>

Doğalgaz Sayacı

Doğalgaz sobası kullanımı sırasında tüketiminiz, doğalgaz sayacınız tarafından ölçülür. Sayaç, faturalandırma sürecinde önemli bir rol oynar. Sayaç türleri ve işleyişi hakkında daha fazla bilgi almak için ziyaret edin: Doğalgaz Sayacı>>

Doğalgaz Aboneliği

Doğalgaz sobası kullanmaya başlamadan önce, bir doğalgaz aboneliği açtırmanız gerekir. Abonelik süreci ve gerekli belgeler hakkında daha fazla bilgi almak için inceleyin: Doğalgaz Aboneliği>>

Doğalgaz Faturası

Doğalgaz sobasıyla yapılan tüketim, doğalgaz faturanıza yansıtılır. Faturanızın nasıl hesaplandığını ve ödeme seçeneklerini öğrenmek için inceleyin: Doğalgaz Faturası>>

Doğalgaz Sobası Benzer Yazılar

Piagrid.com Üye Olun

Piagrid.com'a Üye Olun

Üye olun, ilginizi çekebilecek güncel enerji yazılarımızı takip edin
Üye Olun