Su depolarının fiyatları kapasitelerine değişiklik göstermektedir. 1 tonluk bir deposunun fiyatı 100-150$, 3 tonluk su deposu 290-350$, 5 tonluk su deposu 440-470$, 10 tonluk su deposu 646-881$ civarı fiyatları vardır. 10 tonda fiyat aralığının yüksek olmasının su deposunun çapı hacmi vs. sebeplerden dolayıdır.
Su depoları suyun depolanmasını sağlamak amacıyla üretilen yapılardır. Bu depolarda çeşitli nedenlerle su depolanır. Buralara depolanan suların kullanım alanları değişiklik gösterebilir. Binalarda kullanılan su deposunun amacı içme suyu sağlamaktır. Buralara kurulan su deposu herhangi bir şekilde suların kesilmesi durumunda belli bir süre daha akmaya devam eder. Modüler su depolarının en yaygın ve bilinen kullanım alanı binalara içme suyu sağlamasıdır ancak su depoları bu bilinenin aksine birçok farklı alanda da kullanılıyor. Farklı olarak kullanıldığı alanlardan biri de tarımda sulamadır. Özellikle su kaynağının uzak olduğu bölgelerde oldukça avantaj sağlayan bir durumdur. Ayrıca hayvancılık, kimyasal üretim, yangın söndürme ve gıda hazırlama gibi birçok farklı alanda da modüler su deposu kullanılır.
Plastik su depolarının düzenli temizliği oldukça önemlidir. Zamanla içinde biriken tortu, kireç ve bakterilerden dolayı depolanan suyun kalitesini etkiler.
Bu işlemler için zamanınız yoksa veya doğru yapabileceğinizden emin değilseniz profesyonel destek de alabilirsiniz.
Şamandıra bildiğimiz üzere kaynaktan gelen sıvıyı durdurma ve harekete geçirme düzeneğidir.
Şamandıra sistemi, mekanik sistemlerin günlük hayatta kullanılan belki en pratiği olup, su deposu, rezervuar gibi sıvı depolamaya ve akışını yönetmeye yarayan her yerde sıklıkla kullanılan bir mekanizmadır.
Geleneksel şamandırasının yanı sıra elektrikli şamandıralar da vardır. Elektrikli şamandıralar, normal şamandıralara benzeyen ancak, mekanik olarak vanayı ya da akışı kapatmayan şamandıralardır. Üzerlerinde bir ya da birden fazla elektrik akımını iletebilen kontakları taşırlar. Bu kontaklar, kaldırma kuvvetine göre hareket ederler. Şamandıra bir su deposunda kullanıldığında ve su seviyesi ayarlanmış seviyenin altına düştüğünde, şamandıra üzerindeki açık devre kontaklar kapanır ve kapalı devre olan kontaklar açılır. Bu da su deposuna su basan pompa motorunun otomatik olarak durmasını ya da otomatik olarak çalışmasını sağlar. Elektrikli şamandıralar, üzerinde taşıdıkları cıvalı ya da normal kontaklar sayesinde sıvının seviyesini kontrol etmekte kullanılan araçlardır.
Şamandıraların fiyatları 7-20$ arası değişkenlik gösterebilir.
Su depoları zaman içinde deformasyona uğrayabilir veya darbeler nedeniyle hasar görebilir. Siz de hasar görmüş su deponuzu değiştirmeden önce tamir etmeyi düşünebilirsiniz. Peki bu tamir nasıl yapılır? Aslında deponun cinsine göre de farklılıklar gösterir. Plastik su deposu bu gibi durumlarda aslında en kolay olanıdır çünkü eğer yapıştırıcı kullanmanız gereken bir tamir varsa polietilen su depoları yapıştırıcının tutmasını engeller
Epoksi macunlar da plastik su deponuzu atmadan önce denemek isteyebileceğiz yöntemdir. Çift bileşenli olan epoksi macun adından da anlaşılacağı gibi macun kıvamındadır. Yüzeyin kuru ve temiz olmasını sağlayın. Doldurmak ve yapıştırmak istediğiniz kısmı hafifçe zımpara yapın. Yapıştırıcının macunlarının elinizle 10 dakika karıştırın ve deliğe uygulayın. Yapıştırıcının 48 saat kurumasını bekleyin. Ardında suyu depoya doldurabilirsiniz.
Tıpkı temizlikte olduğu gibi tamir konusunda da profesyonel destek alabilirsiniz.
Su depolarının ölçüleri su deponuzu yatay mı dikey mi istediğinize göre değişkenlik gösterir.
1 tonluk dikey su deposunun genişliği 95 cm yüksekliği 165 cm ağırlığı 30 kg’dir, yatayda genişlik ve ağırlık aynı kalırken yükseklik 112 cm’e düşer uzunlukları 148 mm’dir. 3 tonluk dikey borusunun genişliği 145 cm yüksekliği 197 cm ağırlığı 65 kg’dir, yatayda genişlik 130 cm yükseklik 141 cm uzunluk 217 mm ağırlığı da 85 kg’dir. 5 tonluk dikey su borusunun genişliği 205 cm yüksekliği 176 cm ağırlığı 90 kg’dir, yatayda genişlik 180 cm yükseklik 184 cm uzunluk 234 mm ağırlık ise 140 kg’dir. 10 tonluk dikey su deposunun genişliği 245 cm yüksekliği 240 cm ağırlığı 180 kg, yatayda genişlik 200 cm yükseklik 220 cm uzunluk 320 mm ağırlığı dikey versiyonu gibi 180 kg’dir. Su deponuzu aldığınız veya yaptırdığınız yere göre ölçüler değişiklik gösterebilir.
Hidroforlar şehir şebekesi basıncı yetersiz kaldığı durumlarda binalara konforlu bir şekilde otomatik olarak su temini sağlamak için kullanılır. Hidroforlar, tek pompalı yada ortak bir şase üzerinde birden fazla pompa kullanılarak, basınç elemanı (şalter ve sensör), kontrol panosu, manometre ve gerekli vanaları ile bir set olarak kullanılabilir. Sistem basıncı bir basınç şalteri ya da sensörü vasıtasıyla algılanır. Basınç set edilen üst basınç değerine ulaştığında, debi talebi azalır ve pompa durur, alt basınç değerine düştüğünde debi talebi artar ve pompa çalışmaya başlar.
Hidrofor çeşitlerini 3 bölümde inceleyebiliriz; otomatik hava sağlayan hidroforlar, kompresörlü hidroforlar, membran basınçlı dengeleme tanklı hidroforlar.
Su deposu, özellikle temiz suyun uzun süre saklanması gerektiğinde kritik bir rol oynar. Ancak, suyun kalitesini artırmak için su arıtma sistemlerinin kullanımı da önemlidir. Su arıtma sistemleri ile suyunuzu filtreleyerek daha güvenli ve sağlıklı hale getirebilirsiniz.
Detaylı bilgi için inceleyin: Su Arıtma>>
Su tasarrufu yaparken su depoları büyük avantaj sağlar. Özellikle yağmur suyu toplama gibi yöntemlerle suyu depolayarak hem doğaya hem de bütçenize katkı sağlayabilirsiniz. Detaylı bilgi için inceleyin: Su Tasarrufu>>
Evinizde su deposu kullanırken sıcak su ihtiyacınızı karşılamak için doğalgaz tesisatının etkili bir çözüm sunduğunu unutmayın. Doğalgaz tesisatı ile su ısıtma sistemleri, enerji tasarrufu sağlar ve konforunuzu artırır.
Daha fazla bilgi için inceleyin: Doğalgaz Tesisatı>>