Yasal mevzuat kapsamında kredi tutarına göre kredi vadeleri aşağıdaki gibidir:
Bankasına ve kredi türüne göre değişkenlik göstermekle birlikte, enerji kredilerinde 84 aya kadar finansman sağlayan bankalar bulunmaktadır. Yeşil mortgage ve yeşil konut kredilerindeyse, 36 aydan 240 aya kadar vade uygulanabiliyor.
Mevcut enerji kredisi ürünleri kapsamında genellikle en yüksek 100.000 TL kredi kullanılabilir. Yeşil konut kredilerinde ise, 10.000 TL’den 3.500.000 TL’ye kadar kredi kullanma seçeneği mevcuttur.
Enerji kredilerine uygulanan faiz oranları, üründen ürüne ve bankadan bankaya değişmekle birlikte, sıklıkla %3,79-%4,72 aralığındadır.
Aşağıda örnek bir enerji kredisi faiz hesaplama tablosu görebilirsiniz. Enerji kredilerinde yıllık maliyet oranı, vergi, dosya masrafları ve faizleri kapsar.
Enerji kredisi enerji verimliliği, enerji sistemleri kurulumu, yenilenebilir enerjiye geçiş ve benzeri projeler için kullandırılan banka kredilerine verilen isimdir. Bu kredi ürünlerine verilen isimler bankadan bankaya farklılık gösterir ve yeşil kredi, çevre kredisi, eko kredi, enerji destek/tasarruf kredisi gibi farklı kullanımlar mevcuttur.
Temelinde enerji tasarrufu sağlayacak ihtiyaçların temini amacıyla enerji tasarrufunu desteklemek için geliştirilmiş bir kredi türüdür. Araç ya da mülk sahibi ve kiracılar bu kredi türünden faydalanabilirler.
İklim değişikliğine karşı sıfır emisyon amacına yönelik atılan adımlara bankalar da destek olarak bu kapsamda krediler verirler. Elektrikli şarj istasyonlarından yeşil sertifikalı inşaatlara kadar birçok projede finansman sağlayabilirler.
Bu kredi türünün amacı binaların düşük maliyetle ve çevre dostu yakıtlarla ısıtılmasını sağlayan harcamalar için kullanılmasıdır. Ayrıca jeotermal tesisi, biyogaz tesisi, Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımları için de kullanılabilir.
Yeşil konut ve taşıt kredilerinden sadece ısı yalıtımı ve enerji tasarrufuna, güneş enerjisi ve yenilenebilir enerji kurulumundan atık yönetimine veya sürdürülebilir tarıma kadar belirli yatırımlara ayrılmış krediler vardır.
Enerji kredilerinin yaygın kullanım alanlarından biri de güneş enerjisi santrali (GES) kredileridir. Gerek çatınıza bireysel tüketici olarak kullanmak amacıyla kuracağınız GES'ler, gerekse de lisanssız elektrik üretimi için kuracağınız kapsamlı GES santralleri, güneş enerjisi kredilerine uygun projelerdir.
Enerjisini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayan evler ve elektrikli arabalar, yeşil kredi paketleri kullanarak alabileceğiniz ürünlerdir.
Evinizde veya iş yerinizde enerjiyi tasarruflu verimli kullanmaya yönelik yatırımlar için başvuracağınız kredilerdir. Isı yalıtımı uygulamaları da bu kapsama girer.
Güneş enerjisinin yanı sıra rüzgar ve jeotermal gibi diğer yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmaya yönelik projelere uygun kredilerdir.
Doğal hayatı korumaya yönelik çevre kredileri, atıkları kontrol altına almak isteyen işletmeler için uygun fırsatlar sunar.
Bireysel ve ticari/kurumsal alanlarda kullanabileceğiniz, proje bazlı da olabilen çeşitli enerji kredileri mevcuttur. Her banka, kredi portföyünde farklı ürünler sunabilir.
*Vadesine ve kredi tutarlarına göre faiz oranları ve taksit tutarları değişim gösterebilir.
**Sitemizden ilgili bankanın sayfasına girerek daha ayrıntılı fiyat bilgisi görebilirsiniz.
Başvuru süreci ve talep edilen başvuru evrakları, hem bankadan bankaya hem de hangi tip krediye başvurulduğuna bağlı olarak farklılık gösterebilir. Örneğin, evle ilgili bir enerji verimliliği veya ısı yalıtımı projesi için evle bağlantılı belgeler talep edilirken, yeni bir güneş santrali kurulumu için arazi ve projeyle ilgili belgeler gerekli olacaktır.
Enerji ile bağlantılı çoğu kredi başvurusu için minimumda aşağıdaki evraklar gerekli olacaktır. Buna rağmen bankalar, kredi türüne, projeye ve başvuranın kredi durumuna göre ek evraklar da isteyebilir.
Çatı GES / Lisanssız Elektrik Üretimi limit tahsis aşamasındaki gerekli evraklar aşağıdaki gibidir: