VakıfBank, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanlarında çeşitli finansman ürünleri sunmaktadır:
Bu ürünler, VakıfBank'ın sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği konusundaki taahhüdünü yansıtmaktadır.
Geleceğimiz ve dünyamız için A ve B enerji sınıfı enerjiye sahip verimli konutlar değer yaratmaktadırlar. Yeşil Konut Kredisi ile enerji verimli konutlara özel sürdürülebilir kalkınmaya destek sağlayarak enerji tasarruflu ve bütçe dostu konut sahibi olunabilmektedir. Enerji tasarrufu konusunda daha detaylı bilgiyi rehber yazımızdan edinebilirsiniz.
Kampanyadan yapımı devam eden ya da tamamlanmış A ve B sınıfı verimli konutlar faydalanabilmektedir.
Yeşil konut kredisi 120 aya varan vade ve uygun faiz oranlarıyla belirli il ve ilçelerde bulunan yeni konut alımları için kullandırılmaktadır. Eşit anaparalı, eşit taksitli, azalan taksitli, artan taksitli gibi alternatif ödeme planları sunulmaktadır. Kampanyada hayat sigortası zorunludur.
Düşük peşinatla ev sahibi olabilmek için Yeşil Konut Kredisi kullandırılacak evin ekspertiz değeri kapsamında aşağıdaki tabloda sunulan kredi üst limitine kadar kullandırım yapılmaktadır.
1.El Konut Alımında Kullandırılabilecek Maksimum Enerji Tutarı
2.El Konut Alımında Kullandırılabilecek Maksimum Enerji Tutarı
Yeşil Konut Kredisi konusunda daha detaylı bilgiyi bankanın web sitesinden ve mobil bankacılık üzerinden edinebilirsiniz.
Vakıfbank’ın Çevre Dostu Konut Kredisi kullanarak evinin de doğayı koruyabilmesi için fidan dikilmesine vesile olan müşteri sayısı 160 binden fazladır.
TEMA Vakfı aracılığıyla 2010 yılında Konya/Karapınar, Şanlıurfa ve Tekirdağ 36.172 adet, 2016 yılında Burdur/Tefenni ve İstanbul/Şile’de 74.153 adet, Çanakkale/Gürece’de 2018 yılında 50.000 adet fidan, gelecek nesillerin daha güzel, daha yeşil ve çevre dostu bir dünyaya sahip olabilmeleri için Çevre Dostu Konut Kredisini doğaya kazandırmışlardır.
SarıPanjur markasıyla Vakıfbank olarak çevre bilincini artırmak üzere Kimlik Belgesi (EKB)’ne sahip konutlar ve çevre dostu konut projelerine dahil olarak, müşterilere kredi imkanı sunmaktadır. Enerji performansı kapsamında A sınıfı konutların ekspertiz değerinin en çok %90’ına, B sınıfı konutların ekspertiz değeri 500.000 TL üzerinde olanlar için en çok %85,500.000 TL’ye kadar olanları ise en çok %90’ına kadar kredi kullandırılabilmektedir.
Doğaya karşı sorumluluk bilincinde olan ve tercihini karbon salınımı çok düşük seviyede olan hybrid ve elektrikli araçlar yönünde kullanan müşterilere Vakıfbank avantajlı faiz oranlarıyla Doğa Dostu Taşıt Kredisi imkanı sunmaktadır.
Kampanya Özellikleri:
Doğa Dostu Taşıt Kredisi kullandırımı, 2. el araçlar için hybrid ya da elektrikli ibaresinin araç ruhsatı üzerinde bulunması ve 0 km araçlar için nihai/proforma faturası olan araçlar için yapılacaktır.
Kampanya kapsamında Kasko herhangi bir sigorta firması tarafından yapılabilir. Banka gerekli durumlarda kredi kullandırım koşullarında değişikliğe gitme hakkını saklı tutmaktadır. Vakıfbank faiz oranı, kredi tahsis ücretini ve kampanya süresini değiştirme hakkına sahiptir. Kefil ön koşulu kredi taleplerinde aranmamakla birlikte şube gerekli görmesi halinde kefil talep edebilir. Kredi politikalarında Vakıfbank kampanya koşullarını müşteri bazlı değiştirebilir. Detaylı bilgi için çağrı merkez ve şubelerden bilgi alınabilir.
Sürdürülebilir Bankacılık hedefleri doğrultusunda konutlarda sera gazı emisyonunun ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ile enerji tasarrufu sağlanıp, Isı Yalıtımı Kredisi sayesinde enerji verimliliği arttırılarak müşterilere destek verilmektedir.
Meskenlerde yakıt tüketiminin azaltılmasıyla enerji tasarrufunun sağlanmasını finanse ederek aile ekonomisine ve makro ölçekte dışa bağımlılığı azaltmak için ülke ekonomisine destek sağlanmaktadır.
Kampanya Koşulları:
Isı yalıtımı projesi sürecine dahil olan işlemler kampanyaya dahil olacak olup, şubeler tarafından süreçler yürütülecektir.
Banka gerekli durumlarda kredi kullandırım koşullarında değişikliğe gitme hakkını saklı tutmaktadır. Vakıfbank faiz oranı, kredi tahsis ücretini ve kampanya süresini değiştirme hakkına sahiptir. Kefil ön koşulu kredi taleplerinde aranmamakla birlikte şube gerekli görmesi halinde kefil talep edebilir. Kredi politikalarında Vakıfbank kampanya koşullarını müşteri bazlı değiştirebilir. Detaylı bilgi için çağrı merkez ve şubelerden bilgi alınabilir.
Vakıfbank ya da diğer bankaların liderliğinde oluşturulan büyük kamu ihaleleri kapsamında projeye dayalı (enerji, demiryolu, altyapı, baraj, otoyol vb. konusu büyük kamu ihaleleri kapsamında olan yatırımlarda) çeşitli miktarlarda katılarak sendikasyon kredilerine proje finansmanı sağlanmaktadır. Bunun dışında özelleştirme projelerinde de Vakıfbank finansman desteği vermektedir.
Projeye dayalı satın alma ve özelleştirme ihalelerine katılan firmalar ile komple yeni yatırım ve kapasite artırımı yapan, yapılan değerlendirmeler sonucunda olumlu bulunan firmalara; Orta ve Uzun Vadeli Döviz ve TL cinsinden Vakıfbank kaynaklarından kullandırılan kredilerdir.
Başvuru detayları ile ilgili şubeler bilgilendirme sağlamaktadır.
Çevreye ve topluma katkıda bulunma yükümlülüğünün temelinde sorumlu finansman yer almaktadır. Vakıfbank, finansmanını sağladığı projelerin sosyal ve çevresel etkilerinin değerlendirme sorumluluğunda olup, bu projelerde olumlu dolaylı etki bırakmaya odaklanmaktadır.
Kredi Politikaları ve Süreçleri Uygulama Başkanlığınca bu kapsamda hazırlanan Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi ve Sürdürülebilirlik başlığını Kredi Politikası Belgesi’ne eklenmiştir. Bu sayede yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve çevre dostu projelere finansman önceliği tanınmaktadır. Çevresel etkilerinin belirlenmesi adına tüm projelerde ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) Raporlarının sağlandığı finansmanlarda ön gereklilik olarak belirlenmektedir. Proje finansmanından önce çevresel standartlara ilişkin gerekli dokümanlara talep edilmektedir. Çevresel kriterler dışında zorla çalıştırmama, çalışan ve insan hakları, çocuk işçi çalıştırmama ve etik değerler konularında çeşitli sosyal kriterlere uyulmasına önem vermektedir. Bu kapsamda aşağıdaki sektörlerde finansman sağlanmamaktadır:
Vakıfbank, kontrolsüz atıklar ve iklim değişikliği gibi yaşama meydan okuyan konuların toplum için acil çözüm üretilmesi gereken çevre sorunları olduğunun bilincindedir. 2015 yılında yönetim kurulunun almış olduğu kararla Çevre Yönetim Servisi’ni DestekHizmetleri Başkanlığı altında kurmuştur. Tam zamanlı 10 çalışanın görev aldığı Çevre Yönetim Servisi:
2017 yılında çevre yönetim çalışmaları ile bankacılık faaliyetlerinin uluslararası standartlara uyumlu şekilde çevreye doğrudan etkilerinin yönetildiği, ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi belgesi ile ispatlanmıştır. 2021 yılında ise ISO 14001 sertifikalı binalarda tüm Vakıfbank personelinin çalışması sağlanmıştır.
Her sene tüm lokasyonlarda bağımsız denetçi firmalar tarafından dış denetimler, Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişlerince ise iç denetimler gerçekleştirilmektedir. Denetimler sonucu uygunsuz durumlar oluşması halinde sorunun çözümü için düzeltici faaliyet formu oluşturarak çalışmalar yapılmaktadır. Çevre Yönetim Sistemi’nin oluşturulan prosedürlerle etkinliği ve koordinasyonu sağlanmaktadır.
2021 yıl sonu itibarıyla ISO 14001 ÇevreYönetim Sistemi ve ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi kapsamındaki eğitimler sayesinde 1346 çalışan sertifikalandırılarak, 878 şubenin her birinde en az 1 sertifikalı çalışan bulunmaktadır. 2021 yılında önceki yıl hedeflendiği gibi 6.024 çalışanın tamamının E-ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi eğitimi alması sağlanmıştır.
Hizmet, ürün ve faaliyetlerin iklim üzerindeki etkilerinin bilinciyle, iklim değişikliğinin yarattığı etkilerin çağın en önemli sorunu olması risk değerlendirme sürecinin de bir parçası olmuştur. Bu riskleri etkin şekilde yöneterek hem su tüketiminin azaltılmasına teşvik eden ekonomiye geçiş hem de düşük karbon emisyonunda aktif rol oynayan hedefleri bulunmaktadır. Bu nedenlerle Vakıfbank faaliyetleri esnasında karbon emisyonunu ve oluşan çevresel etkileri azaltmak için çalışmaktadır.
Bu kapsamda elektronik bir veri tabanı sistemi sayesinde çevresel performansı izleyerek tüm lokasyonlardaki su, atık, enerji verilerini sistemden takip edip enerji tüketimini, karbon salınımlarını ve çevresel etkileri azaltmak için çalışmaktadır.
Vakıfbank uluslararası öncü organizasyonların liderliğinde 2019 yılında yürütülen Bilim Temelli Hedef girişimine katılım sağlayıp karbon emisyonu azaltım taahhüdünü açıklayarak çevre duyarlılığını gösteren ilk Türk kamu kuruluşu olmuştur. Vakıfbank bankacılık kriterleri açıklanana kadar Yönetim Kurulunun aşağıda belirlediği hedeflere ulaşmaya çalışmaktadır.
Yıllık olarak:
Kredi değerlendirilmesi için tüzel firmalardan istenen evraklar aşağıdaki gibidir;
Şahıs Firmalarının kredi değerlendirmesinde istenen evraklar aşağıdaki gibidir;
Enerji kredileriyle ilgileniyorsan bu sayfaları da incelemek isteyebilirsin: