Elektrik arıza çağrı merkezi telefonu 186’dır. Türkiye’nin tüm dağıtım bölgelerinde faaliyet gösterir. 186, 27.06.2009 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanan Numaralandırma Yönetmeliği esaslarına göre belirlenmiştir.
Elektrik arızasıyla bölgedeki elektrik dağıtım şirketi ilgilenir. Alo 186 tek bir kuruma ait değildir. 186’yı aradığınız zaman, ilk önce aramanın nereden yapıldığı sistem üzerinden tespit edilir. Sonrasında da aramanız direkt ilgili elektrik dağıtım şirketinin çağrı merkezine aktarılır.
Daha detaylı bilgi için inceleyin: Elektrik Aboneliği Açtırma>>
Cep telefonuyla elektrik arıza bildirimi yapılabilir. Başına alan kodu eklemeden direkt 186 tuşlanır. Cep telefonundan elektrik arıza çağrı merkezi arama ücreti GSM operatörlerine bağlıdır. Temelde özel servis numaralarını arama tarifesi üzerinden ücretlendirilir. Vodafone, Turkcell, Türk Telekom için sabit hat yönüne yapılacak arama ücretiyle aynıdır.
Elektrik arızası bildirimi sabit telefondan, yani ev telefonundan da yapılabilir. Başına alan kodu eklemeden direkt 186 tuşlanır.
Kendi bölgenizdeki elektrik arızasını bildirmek için kendi sabit hattınızdan 186’yı arayabilirsiniz. Başka bir bölgedeki arızayı bildirmek için o bölgenin elektrik dağıtım şirketi sabit hattını aramanız gerekir.
186’dan ulaşabileceğiniz hizmetler, bölgenizdeki elektrik dağıtım şirketinin verdiği tüm hizmetlerle ilgili soru ve sorunların çözümlerini kapsar. Alo 186 elektrik arıza hattından aşağıdaki hizmetler alınabilir:
• Planlı elektrik kesintisi hakkında bilgi
• Arıza ihbarları
• Elektrik sayaçları ile ilgili destek
• Genel aydınlatmayla ilgili bildirimler
• Kaçak elektrik kullanımı ihbarı
Sabit hat ya da cep telefonundan 186 arandığında direkt olarak bölgenizde hizmet veren elektrik dağıtım şirketi çağrı merkezine yönlendirilirsiniz. Başka bölgelerdeki elektrik arızasını bildirmek ya da doğrudan bölgesel elektrik dağıtım şirketine ulaşmak için başlıca bölgelerin numaraları aşağıdaki gibidir:
Evde veya iş yerinde elektrik kesilirse ya da yanmayan sokak lambaları bildirilmek istenirse, elektrik dağıtım şirketi interne sitelerine online bildirimde bulunabilir veya 186’yı arayabilirsiniz. Örneğin, İstanbul Avrupa yakasında oturuyorsanız arıza bildirimi için BEDAŞ arıza bildirimi sayfasını kullanabilirsiniz.
Elektrik kesintisi aşağıdaki araçlardan sorgulanabilir:
• Elektrik dağıtım şirketi mobil uygulamaları veya web sayfaları
• Alo 186
• Elektrik dağıtım şirketi çağrı merkezi hattı
Boğaziçi Elektrik Dağıtım şirketinin tüm kesintilerini öğrenmek için BEDAŞ tüm kesintiler, AYEDAŞ için ise Ayedaş Elektrik kesintisi sorgulama sayfasınızı ziyaret edebilirsiniz.
Planlı kesintilerde genelde elektrik kesintisi başlangıç ve bitiş tarihi bellidir. Elektiriğin ne zaman geleceğini dağıtım şirketlerine ait Mobil 186 uygulaması, 186 Çağrı Merkezi ve dağıtım bölgesine ait web sitesi üzerinden takip edebilirsiniz.
Bildirimli veya bildirimsiz günlük kesinti süresinin ilgili yönetmelik gereği 12 saatten uzun olmaması gerekir. Uzun süreli elektrik kesintisi 12 saati aşarsa, ilgili elektrik dağıtım şirketi sözleşmede yazılı tazminatı ödemekle yükümlüdür. Uzun süreli elektrik kesintisi, ulaşımdan trafiğe kadar birçok alanı olumsuz etkiler.
Hayır, elektrik kesintisi kısa süreli olursa buzdolabına zarar vermez. Buzdolabı veya derin dondurucu gibi elektronik cihazlar yüksek voltaja daha dayanıklı olurlar.
Elektrik voltaj sorunu, genelde elektrik kesintisi sonrası yüksek voltajdan kaynaklanır. Yüksek voltaja dayanamayacak elektronik cihazlarınızı elektrik kesintisi esnasında fişten çekebilirsiniz. Düşük voltajın cihazlara zarar verdiği durumlar pek görülmemiştir.
Sürekli elektrik kesintisi 186’ya şikâyet edilebilir. Eğer 186 sorunlara çözüm bulamazsa şikayetvar.com üzerinden şikâyet oluşturabilir. Planlı kesintileri 186 üzerinden arayıp öğrenebilirsiniz.
Uzun süreli kesinti tazminatı, mücbir sebepler olmaksızın elektrik kesintisinin 12 saatten daha fazla sürmesi halinde ilgili elektrik dağıtım şirketinin ödediği tazminattır. Elektrik kesintisi 12 saatten fazla olursa, etkilenen kullanıcı başına mesken abonesi için 50 TL, diğer abonelere ise 100 TL ödeme yapılır. Bu tutar, elektrik faturasındaki dağıtım bedelinden düşer.
Elektrik arızası nedenleri, dağıtım şirketi kaynaklı ve tüketici kaynaklı olarak ikiye ayrılabilir. Evde elektrik olmamasının olası sebepleri:
Eğer bir GES sisteminiz varsa o sistemin kendi bünyesinden kaynaklanan arızalarla da karşılaşabilirsiniz.
Detaylı bilgi almak için ziyaret edin: GES Arıza>>
Elektrik Dağıtım şirketi arıza bildirimi ana numarası 186’dir. Ancak her bölgedeki dağıtım şirketlerine direkt ulaşmak için ayrı çağrı merkezi numaraları bulunur.
Elektrik kesintisi, ALO 186, elektrik dağıtım şirketi web sayfası ve mobil uygulamaları üzerinden bildirilir.
Aciliyet içeren kesinti bildirimleri hemen yapılabilir. 186 telefon numarası üzerinden 7/24 elektrik kesintisi bildirimi yapabilirsiniz.
Planlı kesintilerde 186 üzerinden, elektrik dağıtım şirketi online sitelerinden elektriğin ne zaman geleceğini öğrenebilirsiniz.
ALO 186, elektrik arıza çağrı merkezi telefonudur. ALO 186 üzerinden arıza bildirimi, sokak aydınlatma, kaçak ihbar, sayaç değişikliği ve mühürleme talebi, kesme-açma işlemleri, fatura itiraz, borç sorgulama ve şikayet etme yapılabilir.