Buzdolapları, günün 24 saati çalıştıkları için aylık ortalama %31 ile en çok tüketim yüzdesine sahip elektikli ev aletidir. Fırın, elektrikli kombi, ütü, klima gibi aletlerse düzenli kullanıldıkları takdirde buzdolabından daha fazla enerji harcar. Ne var ki bu cihazların kullanımı sınırlandırılabilir.
Tüm elektrikli ev aletlerinin arkaya veya alt tarafa basılan model etiketinde çalıştıkları güç aralıkları da yazar. Örneğin "1400-1500W" ibaresi şeklinde bu değer belirtilir. Etikette yer alan aralık, söz konusu cihazın bir saatte harcadığı minimum ve maksimum elektriğin Watt cinsinden miktarıdır. Eğer ürün sürekli maksimum veya minimum modda çalıştırılmıyorsa, bu değerin ortalaması alınarak tahmini enerji harcaması belirlenir. Böylece evinizdeki bir elektronik aletin saatlik elektrik harcamasını hesaplayabilirsiniz.
Örneğin, bir ay boyunca günde 3 saat çalıştırılan 1.500 Watt gücündeki bir elektrikli ev aletinin aylık elektrik tüketimi şöyle hesaplanır:
Evde, günlük hayatta kullandığımız elektrikli aletlerin harcadığı elektriği hesaplamak oldukça kolaydır. Bu yazımızdaki ortalama değerleri ve kullanım sürelerini baz alarak kendi evinizdeki aylık elektrik tüketimini hesaplayabilirsiniz.
Yukarıda verilen tabloda, enerji sınıflarına göre buzdolaplarının günlük ve aylık elektrik tüketimleri yer almaktadır.
Buzdolabının harcadığı elektrik, enerji sınıfına ve çalışma moduna göre değişir. A++ sınıfına yaklaşıldıkça buzdolabının enerji verimliliği artar. Tatil moduna alınmış bir buzdolabı da daha az elektrik tüketecektir. Buzdolapları, günde 24 saat çalıştıkları için elektrik tüketiminde önemli yer tutar.
Üstteki tabloda bu kombilerin ortalama elektrik tüketimleri alınmış ve günde 8 saat çalıştırıldığı varsayılmıştır.
Bir kombinin ne kadar elektrik tükettiği, öncelikle kullandığı enerji kaynağına, daha sonra da elbette kullanım süresine bağlıdır. Doğal gaz ile çalışan bir kombi, elektriği az kullanır. Sadece elektrikle çalışan bir kombi ise doğal olarak çok daha fazla elektrik harcar ve evin ısınma gideri çok olur. Sadece ısınma amaçlı kullanılan bir kombi, daha çok kış aylarının uzun sürdüğü dönemlerde faturayı etkileyecektir.
Detaylı bilgi için inceleyin: Kombi>>
Elektrikli şofbenler, suyu ısıtmak için elektrik enerjisi kullanan cihazlardır.
Şofbenin watt değeri ne kadar yüksekse, o kadar fazla elektrik harcar. Genellikle elektrikli şofbenlerin gücü 6600W ila 8800W arasında değişir.
Yukarıdaki tabloda günde ortalama 5 saat çalıştırıldığı farz edilen LED ekranlı televizyonların boyutlarına göre aylık elektrik tüketimi verilmiştir.
Televizyonların elektrik harcaması, ekran boyutlarına ve ekran türüne göre değişir. Boyut ve çözünürlük arttıkça elektrik tüketimi de artacaktır. LED, LCD ve OLED ekranlı televizyonların tüketimi birbirine yakındır. CRT ve Plazma ekranlar daha fazla elektrik tüketir. Her şekilde yeni ekran teknolojileri ile tüplü televizyonlara göre daha iyi enerji verimliliği sağlanır.
Üstteki tabloda, ayda 8 saat çalıştırıldığı farz edilen A+++ sınıfı bir çamaşır makinesinin kıyafet alma kapasitesine göre aylık elektrik harcaması verilmiştir.
Kapasite arttıkça ve enerji verimlilik sınıfı düştükçe elektrik tüketimi de artacaktır. Soğuk suyla yıkamalarda makine düşük güçte çalışacağı için daha az elektrik tüketir.
Yukarıda yer alan tabloda, bulaşık makinesinin günde 1 saat çalıştırıldığı varsayılarak aylık bir tüketim miktarı hesaplanmıştır.
Bulaşık makinelerinin elektrik tüketimi, enerji sınıflarına göre değişir. 10-15 yılı doldurmuş bulaşık makineleri, parçaların eskimesi ve kireçlenmesinden dolayı daha fazla elektrik ve su harcayacaktır.
Üstteki tabloda, günde ortalama 6 saat açık bırakıldığı düşünülen birer adet LED ampul ve akkor lambanın günlük ve aylık elektrik tüketimleri verilmiştir.
Ev aydınlatmasında enerji tasarruflu LED lambalar kullanılarak 5 kata kadar tasarruf elde edilebilir. Ayrıca LED ampuller daha uzun bir kullanım ömrü sunar. Buna göre, 100 metrekarelik 3+1 dairede LED ampullerden kurulu bir sistemin günlük elektrik harcaması en fazla 0.65 kWh civarında seyreder. Aynı koşullarda, sadece klasik ampullerden oluşan bir aydınlatma sisteminde ise günlük tüketim 3.5-4 kWh'ı bulacaktır.
Yukarıdaki tabloda, saatlik tüketimi verilmiş ortalama modlarda çalıştırılan bir fırının haftada 4 saat çalıştırıldığı baz alınmış ve ona göre aylık tüketimi hesaplanmıştır.
Fırınların elektrik tüketimi, fırın tipine ve kullanım moduna göre değişecektir. Aşırı yüksek ısı ve ızgara modları aktifleştirilen fırınların saatlik güç tüketimi 3 kWh seviyesine çıkabilir. Mikrodalga fırınlar da saatte 2 kWh'a kadar elektrik harcayabilir. Daha düşük ısılarda çalışan fırınların elektrik tüketimi ankastre modellerde 1.8-2.2 kWh bandına, mikrodalgalarda 0.6-0.7 kWh bandına geriler.
Üstte year alan tabloda, günde 6 saat çalıştırıldığı düşünülen dizüstü (laptop) ve masaüstü bilgisayarların aylık ortalama güç tüketimleri verilmiştir.
Bilgisayarların elektrik tüketimi, bilgisayar tipine ve donanımına göre değişecektir. Dizüstü bilgisayarlar, masaüstülere göre daha az elektrik harcar. Geniş ekran ve güçlü donanım parçaları kullanan oyuncu tipi laptop'lar ise standar laptop'lara göre daha fazla elektrik tüketecektir. Masaüstü bilgisayarlarda kasaya ek olarak kullanılan monitörler ve soğutucu gibi ek donanım parçaları da elektrik harcamasına etki eder. Ortalama olarak standart laptop'lar 50 ile 75 Watt, oyuncu tipi laptop'lar 90-130 Watt, masaüstü bilgisayarlar ise 120-300 Watt saatlik enerji tüketimine sahiptir.
Yukarıdaki tabloda, saatte 2250 Watt elektrik tüketen bir ütünün ayda 4 saat çalıştırıldığı baz alınarak aylık elektrik tüketimi verilmiştir.
Buharlı ütülerde saatlik güc 2100-2500 Watt aralığında değişir. Ütüyü minimum güçte çalıştırmak elbette tüketilen elektriği azaltacaktır.
Yukarıda verilen tabloda günlük ortalama 4 saat çalıştırıldığı baz alınan klimaların aylık tüketimi bulunmaktadır.
Klimaların elektrik tüketimi, BTU kapasiteleri ve enerji sınıflarına bağlı olarak değişir. Her bir BTU, 1 İngiliz Isı Birimi demektir ve klimanızın ortamdan ne kadar ısı emdiğini gösterir. BTU değeri arttıkça klimanın ihtiyaç duyduğu enerji miktarı da artacaktır.
Üstte bulunan tabloda, günde yarım saat çalıştırıldığı düşünülen airfryer cihazlarının aylık ortalama tüketim değerleri hesaplanmıştır.
Son dönemlerde giderek yaygınlaşan airfryer, diğer adıyla yağsız fritöz, cihazları 1400-2500 Watt aralığında saatlik elektrik tüketimine sahiptir. Airfryer kapasitesi büyüdükçe kullanılacak elektrik de artar.
Evinizde elektrik tasarrufu yapmak için genel önlemlerden cihaz özelinde alabileceğiniz önlemlere kadar birçok yöntem vardır.
Detaylı bilgi için sayfamızı ziyaret edin: Enerji Tasarrufu>>
Evlerde elektrik tüketiminden tasarruf sağlamanın en önemli yolu, evinizdeki elektrikli aletlerin tüketimi için kuracağınız bir güneş enerjisi sistemidir.
Evlerde GES kurulumu için ilgili yazımızı okuyun: Ev İçin Güneş Enerjisi Kullanımı>>
Elektrik faturasını azaltmak için enerji tasarrufu ve verimliliğini artıracak uygulamalar tercih edilebilir. Bunun yanı sıra elektrik faturasını taşıyarak farklı tedarikçilerin sunabilecekleri indirimlerden faydalanmak da bir yöntemdir.
Daha fazlası için yazımızı okuyun: Ucuz Elektrik Faturası>>
Elektronik cihazların elektrik tüketimi, sahip oldukları enerji sınıfıyla doğrudan ilişkilidir. A+++ seviyesine yaklaşıldıkça enerji verimliliği de artacaktır.
Ayrıntılı bilgi için yazımızı inceleyin: Enerji Verimliliği>>
Her cihazın kendi enerji verimlilik sınıfının yanında, bir evin elektrik tesisatının verimliliği de toplam elektrik tüketimin etkileyecektir.
Daha fazla detay için sayfamıza göz atın: Binalarda Enerji Kimlik Belgesi>>
Üç zamanlı tarifede gün belli zaman dilimlerine bölünerek elektrik tüketimlerine farklı fiyatlandırmalar uygulanır. Bu da bazı saatlerde kWh birim fiyatının daha düşük olmasını sağlar.
Detaylı bilgi için ilgili yazımızı okuyun: Elektrik Fiyatları>>
Elektrik faturasının evlerde tükettiğiniz enerji haricindeki içeriğini öğrenmek veya fatura tutarınızı sorgulamak için tıklayın: Elektrik Faturası Sorgulama
Enerji verimli cihaz seçmek için yapabileceğiniz bazı şeyler aşağıdaki gibi sıralanmıştır:
Detaylı bilgi için inceleyin: Akıllı Ev Aletleri>>