Elektronik bileşen arızalarının yanında, beklenmedik kazaları da içeren bazı hasarlar, güneş enerjisi santrallerinde onarımı zorunlu kılar. Genel olarak havalar kapalı gitmediği ve performans garantisi henüz bitmediği halde GES sisteminin üretimi düştüyse, ortada bakım onarım gerektiren bir durum olma olasılığı yüksektir.
Detaylı bilgi için inceleyin: GES Arızaları>>
Hazırda kurulu güneş enerjisi sisteminizi kaydettiniz mi? Ücretsiz kayıt olun, doğru GES yönetimi ile veriminizi artırın:
GES Verimini ve Kazancınızı Artırmak için Ücretsiz Kayıt Olun >>
Güneş enerjisi santrali sistemleri, 20 yıl ile 40 yıl arasında değişen uzun bir kullanım ömrüne sahiptir. Bununla birlikte, güneş enerjisi sistemlerine düzenli aralıklara yapılan periyodik bakım ve onarım ile:
İyi sonuç vermesi için GES periyodik bakım ve onarım işleminin profesyonel ekipler tarafından yapılması önemlidir. Uzman kişilerin doğru ekipman ile yaptığı bakım ve onarım işlemi ile büyük hasarlara yol açabilecek risklerin önüne geçilebilir.
GES sistemi elemanlarının belirli bir periyotta bakıma girmesi önerilir.
Güneş enerjisi santrallerinde aylık yapılması önerilen bakımlar:
GES sistemlerinde yılda iki kez yapılması tavsiye edilen bakımlar:
GES'lerde yılda bir kez yapılması önerilen bakımlar:
Güneş enerjisi sistemlerinde iki yılda bir defa uygulanması önerilen bakımlar:
Genellikle satış ve kurulum yapan firmalar bakım ve onarım hizmeti de sunar. Satış ve kurulum fiyatına periyodik bakım ve onarım hizmetinin dahil olup olmadığı özellikle kontrol edilmelidir. Ülkemizde diğer kurulum ve enerji uygulamalarının yanında, GES işletme, bakım ve onarım hizmetlerinde de öne çıkan firmalar bulunmaktadır. GES bakım onarımı yapan firmalardan genellikle aşağıdaki GES bakım hizmetlerini alabilirsiniz:
Bu hizmetlerin ne kadarının uygulamalara dahil olduğu firmadan firmaya değişiklik gösterebilir. İhtiyacınıza uygun hizmeti almak için firma tekliflerini detaylıca incelemek ve karşılaştırmak gerekir.
Birçok firma, güneş enerjisi santrallerini uzaktan izleme sistemlerini de bakım ve işletme hizmetleri kapsamında alıcılara sunar. Santralden gelen verileri 15 saniyede bir analiz edebilen Scada sistemi, uzaktan izleme için sıklıkla kullanılan sistemler arasındadır. Veriler, sorumlu şirketin bilgi depolama ve veri işleme merkezine gönderilir, böylece GES'in 7/24 takibi sağlanır. GES içerisinde meydana gelebilecek arızalar ve GES bileşeni elektronik aletlerde gerçekleşen sorunlar, fiziksel muayeneden önce saptanmış olur.
Güneş enerjisi sistemlerinde uzaktan izleme ve yönetim ile ilgili daha detaylı bilgi için ilgili sayfamızı inceleyin: GES Uzaktan İzleme>>
Periyodik bakımları yapılmayan GES sistemlerinde aşağıdaki sorunlarla karşılaşılabilir:
Güneş enerjisi sistemlerinde paneller, inverterler, taşıyıcı çerçeveler, bataryalar ve AG ekipmanları gibi sistem parçaları, genellikle üretici garantisi altında olur. Bu konuda detaylı güvence veren kurumsallaşmış firmalar, parça bakım ve onarım işlerini de garanti süresi boyunca hizmet dahiline alır. Çatı GES kurulumunda çatı tamiratı ve eski panellerin sökülmesi işleri için de kurulum yapan firma tarafından garanti verildiği durumlar vardır. Panel temizliği ise genellikle garanti kapsamında yer almaz. Garanti kapsamında bakım onarım servisi sağlayan anlaşmalı firmalar ya da panel şirketinin kendi servisinin kapsamı da incelenmesi gereken noktalardır.
Özellikle büyük çaplı GES yatırımları ve güneş enerjisi tarlalarında ise bakım onarım işlerine işletme hizmetleri de dahildir. Bu hizmetler, arızalara önceden müdahale edip verimliliği artırma ve operasyon devamlılığı konusunda klasik parça bazlı üretici garantilerinden daha kapsamlı bir role sahiptir.
Güneş panelleri, çevresel etkenler de göz önüne alınarak 3 ya da 6 ayda bir temizlenmelidir. Panel temizliği ile verimde önemli bir artış sağlanabilir. GES temizliği için dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde:
Detaylı bilgi için yazımızı okuyun: Güneş Paneli Onarma>>
Güneş paneli temizleme ile ile ilgili detaylı sayfamızı inceleyin: Güneş Paneli Temizleme>>
Güneş enerjisi ile su ısıtma sistemlerinin de periyodik bakımı önemlidir. Bakım ve temizlik ile sistemin verimliliği ve cihaz ömrü artar, şebeke suyundan kaynaklanan kirecin borularda ve tahliye kanallarında tıkanma yapmasının önüne geçilir. Kireç temizliğinde kireç sökücü maddelerden ve mümkünse petek temizliğinde kullanılan makinelerden faydalanılır. Güneş enerjisi ile su ısıtma sistemi kireç temizliğinde şu adımlar takip edilir:
Detaylı bilgi için göz atın: Güneş enerjisi ile su ısıtma>>
Su ısıtma için kullanılan güneş enerji sistemlerinde, su deposunda meydana gelecek kirlenme ve kireçlenmeyi önlemek için kireçlenme karşıtı temizleyiciler kullanılmalıdır. Güneş enerjisi ile su ısıtmada depo temizliğinde şu adımlar takip edilmelidir:
GES bakım maliyetinin en baştaki kurulum ücretine payı, genellikle fotovoltaik panelli ev için güneş enerjisi sistemlerinde %2'yi, daha büyük çaplı GES'lerde ise %1'i geçmez.
Güneş enerjisi sistemleri, kurulumdan sonra büyük bir maliyet gerektirmeyen ve uzun yıllar kullanılabilen ekonomik sistemlerdir. Güneş Enerji Sistemlerinin periyodik bakımı ise ufak bir maliyet gerektirse de verimi önemli ölçüde artırır ve kullanım ömrünü uzatır. Böylece, orta ve uzun vadede bakım maliyeti amorti edilmiş olur. Ayrıca uzun garanti süreleri ve kapsamlı satış anlaşmaları ile uygun fiyatlı periyodik bakım hizmeti alınabilir.
Sistemin gücü ve boyutu gibi değişkenler sebebi ile bakım maliyeti her sistem için farklıdır. Ayrıca, güneş enerji sistemi bakım fiyatları, şehirden şehire de farklılık gösterebilir. Detaylı bilgi için firmaların web siteleri ve iletişim kanallarına başvurmak, paket tekliflerine göz atmak gerekir.
Güneş panelleri çok eskidiğinde verimlilik yeni teknoloji ile karşılaştırıldığında ciddi oranda düşmüş olacaktır. Böyle durumlarda panelleri yenilemek düzenli bakım ve arıza onarım maliyetlerine katlanmaktan daha mantıklı olabilir.
Çıkma paneller ve kullanılmayan panellerde geri dönüşüm hakkında detaylı bilgi için inceleyin: Güneş Paneli Geri Dönüşüm>>