Güneş Paneli Tamiri

Yasemin Güneri
Yazar
Ergun Tekin
Ergun Tekin
Danışman
Yasemin Güneri
Güncelleme:
23.10.2024
Yayım:
23.1.2023
Güneş Paneli Tamiri

Güneş Paneli Neden Zarar Görür?

Güneş paneli birçok farklı nedene bağlı olarak zarar görebilir. Aşağıdaki sebepler güneş paneline zarar verebilir:

  • Düzenli olarak güneş paneli bakımı ve onarımının yapılmaması
  • Panel yüzeyine düşen cisimler nedeniyle kırılması
  • Panellere aşırı yükleme yapılması
  • Panellerin kurulduğu alanda kemirgen ve haşere sorunları oluşması
  • Panellerin üzerinde toz, kir ve tortuların birikmesi
  • Panellerin temizliği esnasında doğru bakım malzemelerinin kullanılmaması
  • Hava koşullarının panellere zarar vermesi (Dolu, rüzgâr, yoğun kar yağışı)

Tüm olası solar panel arızaları için ilgili sayfamızı inceleyin: Güneş Paneli Arızaları>>

Hazırda kurulu güneş enerjisi sisteminizi kaydettiniz mi? Ücretsiz kayıt olun, doğru GES yönetimi ile veriminizi artırın:

GES Verimini ve Kazancınızı Artırmak için Ücretsiz Kayıt Olun >>

Kırık Güneş Paneli Tamiri

Kırık güneş paneli tamiri için öncelikle sorunun nereden kaynaklandığının iyi saptanması gerekir.  Hasarın boyutunu anlamak için güneş paneli camı, kablo bağlantıları, montaj çerçevesi vs. detaylı kontrol edilmesi gerekir.

Kırık güneş panellerinde en çok kırılma ön camda görülebilir. Kırık güneş panelinde hücrelerde sorun yoksa kırık cam değiştirilerek sorun çözülebilir. Tamir yöntemlerinden biri kırık camı şeffaf folyo kaplaması yapılabilir. Ancak eğer detaylı bilginiz yoksa bu konuda uzmandan destek almanız gerekebilir.

Güneş paneli camı kırılması sonrası hücreler zarar görmediyse panel elektrik üretmeye %80 oranında devam edebilir.

Güneş Panelinde İnverter Arızası Onarımı

En sık görülen inverter arızaları aşağıdaki nedenlerden kaynaklanabilir:

  • Aşırı ısınma
  • Ani gerilim düşümü ve yükselmesi
  • Yükteki dengesizlik
  • Şebeke girişindeki bozulmalar
  • Kısa devreler

Kısa devre ve aşırı yük gibi durumlarda genelikle IGBT katında arıza meydana gelebilir. Ya da ani gerilim düşümü ve yükselmesi gibi durumlarda IGBT’leri tetiklenen kontrol katında arızalar oluşabilir. İnverter arızaları onarımı için profesyonel birinden destek alınmasında fayda vardır.

Solar inverterterler hakkında daha detaylı bilgi için yazımızı okuyun: Güneş İnverteri>>

Güneş Paneli Kablo Arızası Onarma

Solar panellerde kullanılan kablolar hava şartlarına bağlı olarak, nem, yılan veya fare gibi canlılar etkisiyle zamanla yıpranabilir. Dış etkenler kaynaklı oluşan bu zararlar ise kısa devreye, ani gerilim düşmesi ve yükselmesine neden olabilir. Gerekli kontrollerin yapılmaması durumunda yangın çıkartabilir.

Kablo arızasını önlemek için yapılması gereken öncelikli adım kabloların periyodik olarak kontrol edilmesidir. Olası arıza durumunda uzman birinden yardım alınabilir.

Güneş Panelinde Sıcak Bölge Problemi Çözümü

Panelin üzerindeki bazı bölümlerin aşırı ısınması ve yüklenme sonucunda görülen sorundur. Panelin kirli, tozlu bırakılması ve bağlantı kabloların özensiz bağlanması sonucunda sıcak bölge problemi oluşabilir.

Sıcak bölge problemi çözümü için önce hasarlı bölgelerin saptanması gerekir. Düzenli bakım ve onarım kontrolleri ile sıcak bölge arızasının olumsuz etkenleri önlenebilir.

Soalr Panel PID Arızası Giderme

PID arızası kısaca, panelin içerisindeki yarı iletken malzeme ile panel camı veya çerçevesi arasında oluşan gerilim farkı dolayısıyla cam üzerinde pozitif yük birikimidir.

PID arızasını önlemek için öncelikle PID etkisine dayanıklı güneş panelleri tercih edilmelidir. Arıza meydana gelmesi sonrası uzman birinden yardım almakta fayda olabilir.

PID(Potential Induced Degradation) Nedir?

PID, Potential Induced Degradation’ın kısatlmasıdır. Yani potansiyel kaynaklı bozulma denilebilir. Güneş panellerinde oluşması istenmeyen arızalardan biridir.

Güneş Paneli Tamir Maliyetleri

Güneş paneli tamiri panellerde meydana gelen arızalar sonucu gerekebilir. Tamir maliyeti ise arıza nedenine bağlı olarak değişir. Güneş panelinde oluşan hasarı net belirledikten sonra alanında uzman firmalardan fiyat almakta fayda var.

Güneş paneli tamiri bilen kişi tarafından çözülebilse de uzmanlık ve tecrübe gerektirir. Yani ileride oluşabilecek daha büyük sorunları önlemek için zamanında doğru kişiler tarafından bakım ve tamiri yapılmalıdır.

Güneş Panelini Korumak İçin Gerekenler

  • Güneş panelini korumak için yapılması gereken en önemli adım çevresel ortama bağlı olarak periyodik kontrol ve bakımların yapılmasıdır. Her sene yaz ve kış geçişlerinde 2 kere güneş paneli bakımı yapılması tavsiye edilir. Solar panel bakım uygulamaları için sayfamızı inceleyin: Güneş Paneli Bakımı>>
  • Yaz aylarında tozlanma olabilir bu nedenle invertör fanları ya da pano kabinleri gibi alanlarda biriken tortuların düzenli kontrol edilmesi gerekir. Güneş panellerinizi uzaktan kontrol etmeye yarayan yöntemler için yazımıza göz atın: GES Uzaktan Takip>>
  • Nem, toz ve tortuya karşı filtreler sürekli temizlenmelidir.
  • Kar yağışı yoğun olan yerlerde kar birikmesine karşı önlem alınmalıdır. Kar birikmesi yüzeye zarar vermeden düzenli temizlenmelidir.
  • Güneş paneli temizliğinde özel solar fırçalar kullanılmalıdır.

Güneş Panelinin Ömrünü Uzatma

Güneş paneli ömrü düzenli bakım ve kontroller ile uzatılabilir.  Solar paneller dış etkenlerden zarar görmediği sürece uzun süre kullanılabilir. Solar paneller için özel kapsamlı sigortalar da santralin ömrünü uzatmaya yardımcı olur. 

Detaylı bilgi için inceleyin: Güneş Enerjisi Sigortası>>

Güneş Paneli Tamiri Okuyucu Yorumları

Piagrid.com Üye Olun

Piagrid.com'a Üye Olun

Üye olun, ilginizi çekebilecek güncel enerji yazılarımızı takip edin
Üye Olun