Solar Sulama

Yasemin Güneri
Yazar
Ergun Tekin
Ergun Tekin
Danışman
Yasemin Güneri
Güncelleme:
8.1.2025
Yayım:
23.10.2022
Kayıt ol, enerji teşviklerinden ilk senin haberin olsun
Enerji Bülteni Kayıt >>
Solar Sulama

Güneş Enerjisiyle Tarla Sulama Fiyatları 2025

Güneş enerjisiyle tarla sulama fiyatı, kullanılacak solar sulama sistemlerine göre değişir. Düşük kapasiteli solar sulama sistemlerinde 100 dolar, orta kapasiteli sulama sistemlerinde 800 dolar ve yüksek kapasiteli sistemlerde ise 1.800 dolar civarında masraflar vardır.

Genelde bu fiyatlara panel kurma maliyeti ve şebekeye bağlama maliyeti dahil değildir.

Güneş Enerjisi ile Sulama Hibe ve Destekler 2025

Güneş enerjisi ile sulama destekleri sayesinde, tarım alanındaki modern basınçlı sulama sistemleri ile güneş enerjisi sistemleri kullanımının yaygınlaştırılması ve tarımsal üretimde enerji maliyetlerinin düşürülüp verimlilik ve karlılığın artırılması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda verilen desteklerin başında KKYDP ve TKDK tarafından verilen enerji destekleri ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen Bireysel Sulama Sistemleri Hibe Desteği vardır.

Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı gerçek kişiler, tarımsal şirketler, sulama kooperatifleri, tarımsal kalkınma kooperatifleri bu hibeden yararlanabilir. %50'yi geçmeyecek hibe oranında, en fazla 500.000 TL hibe verilebilmektedir.

Bireysel Sulama Sistemleri Hibe Desteği Başvuru

Tarım ve Orman Bakanlığının 2021-2025 yılları için geçerli olmak üzere, kırsal alandaki tarımsal üreticilerin desteklendiği bireysel sulama sistemlerinin desteklenmesi programı başvuruları genelde 1 Ocak -28 Şubat tarihleri arasında yapılmaktadır. Başvurular ise Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüklerinden yapılabilir.

Tarımsal güneş enerjisi yatırım destekleri için göz atın: TKDK enerji destekleri>>

Güneş Enerjili Tarımsal Sulama Kredileri 2025

Güneş enerjili tarımsal sulama kredisini Ziraat Bankası vermektedir. Ziraat Bankası Güneş Enerjili Tarımsal Sulama kredisi ile sistem maliyetinin %75’ini, 5 yıl vade ile karşılayabilirsiniz.

Enerji kredileri hakkında genel bilgi için inceleyin: Enerji Kredisi>>

Solar Pompa

Solar pompa yani güneş enerjili pompa elektrik şebekesine uzak olan veya şebeke çekilmesinin çok masraflı olduğu kırsal alanlarda sulama veya içme suyu kullanmak için üretilen pompalardır. Çevre dostu olan güneş enerjili su pompası şebekeden ayrı olarak güneş enerjisi ile çalışır.

Solar pompaların en büyük avantajlardan biri güneş enerjisi ile çalışıyor olması nedeniyle çevreye bir zararı yoktur.

Güneş Enerjisi ile Çalışan Pompa Çeşitleri

Temelde dalgıç ve yüzey olmak üzere iki tür solar pompa vardır:

  • Yüzey pompalar: Havuz ya da gölcük gibi yüzeyde bulunan suyu transfer etmek için su yüzeyine yerleştirilen pompalardır.
  • Dalgıç pompalar: Suyun içerisinde çalışan pompa tipidir. Bu pompalar suyu bir depolama veya basınç tankına yukarı doğru ittirir.

Dalgıç pompalar da kendi aralarında 3 kategoriye ayrılır. Bu pompa türleri santrifüj, sarmal (helezonik) rotorlu ve diyafram pompalardır.

Solar Pompa Fiyatları

Solar pompa fiyatları genelde aşağıdaki kriterlere göre değişebilir:

  • Pompa kullanım amacı
  • İhtiyaç duyulan su miktarı
  • Pompa türü
  • Arazi durumu
  • Panel miktarı

Güneş enerjili pompa ücretleri, tek pompa alındığında ortlama 600 dolar, 1 Hp (Beygir) sulama sistemi şeklinde alındığında ise ortlama 1800 dolardır.

Solar Sulama Sistemi

Solar sulama sistemi tarımsal alanlarda güneş enerjisi ile sulama yapılmasını sağlar. Tarımsal sulamalarda en çok elektriği pompalar tüketir. Yenilenebilir enerji kaynağı olarak güneşi kullanmak buradaki enerji problemini daha az maliyetli bir hâle getirecektir.

Güneş enerjili tarımsal sulama sistemi bileşenleri güç sağlayıcı ve pompalardır. Burada güç sağlayıcı olarak güneş panelleri kullanılır. Solar panellerin  en küçük bileşeni solar hücrelerdir ve her hücre özel olarak hazırlanmış iki ya da daha fazla yarı iletken malzemenin birleşimiyle oluşur.

Solar hücreler ışığa maruz kalınca doğru akım (DC) üretebilirler. Doğru akım kablolar tarafından bir panelde toplanır. Daha sonra oluşturulan güç, pompalarda kullanılmak üzere akülerde depolanır. Sonrasında ise solar sulama sistemlerinin diğer bileşeni olan pompalar devreye girer ve fotovoltaik panellerden gelen doğru akımı kullanırlar.

Güneş Enerjili Sulama Sistemi Avantajları

Sulama GES sistemi avantajlarının başında çevre dostu olması gelir. Çevre dostu olmasının yanında pek çok avantajı bulunur:

  • Kullanımı oldukça kolaydır ve zamandan tasarruf etmenizi sağlar.
  • Sulama sistemleri ömrü yaklaşık 28 yıl kadar dayanmaktadır.
  • Elektrik fiyatlarına bağlı değildir bu yüzden maliyeti düşüktür.
  • Çok yüksek verimde çalışır ve çevreye zarar vermez.

Tarımsal güneş enerjisi hakkında detaylı bilgi için inceleyin: Tarımsal Güneş Enerjisi>>

Güneş Enerjisi ile Arazi Sulama İçin Gerekenler

Güneş enerjisi ile arazi sulamak için gerekli malzemeler aşağıdaki gibidir:

  • Güneş panelleri
  • Dalgıç ya da yüzey pompa
  • Solar pompa sürücü
  • Enerji kablosu
  • Kuyu boruları
  • Konstrüksiyon ekipmanları

Montaj için ise montaj aparatları gereklidir.

Solar Tarımsal Sulama Sistemi Kurulumu

Sulama GES sistemi kurulum süreci önce sulama sistemi seçimi ile başlar. İhtiyaca göre pompanın beygir gücü belirlenip gerekli malzemeler ya da sulama sistemi kitleri alınır.  Birçok solar satış mağazası ürünler ile birlikte kurulum konusunda da destek olabiliyor. Uygun tasarımı seçme ve güç hesaplama konusunda bir uzmandan destek almakta fayda var. Kurulum sürecinde ise her iki tarafın uygun olduğu saat belirlenir. Sonrasında güneş panelleri, sürücü inverteri, pano, jeneratör ve kaynak makinesi gibi gerekli olan malzemeler ile araziye gelinip güneş panelleri için konstrüksiyon kurulumu yapılır ve sistem pompa ile entegre edilir. Kurulumu yapan kişiler solar sistemi hazır halde teslim eder ve gerekli bilgileri iletir.

Türkiye'de Tarla Sulamada Güneş Enerjisi Kullanımı

Fotovoltaik teknolojiden elektrik üretimi hususunda Almanya, Japonya ve İspanya başarılı olmuştur. Son zamanlarda Türkiye’de de sulamada güneş enerjisi kullanımı, hibe ve desteklerin de artmasıyla birlikte yaygınlaşmaya başladı.

Elbette solar sulama için tarıma elverişli arazilerin yanında iyi ışınım süreleri de gereklidir. Türkiye’de yıllık toplam güneş enerjisi potansiyeli en fazla olan yer Güneydoğu Anadolu bölgesi, en az olan yer ise Karadeniz’dir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni Akdeniz, Doğu Anadolu ve İç Anadolu takip etmektedir.

Güneş Enerjisi

Solar sulama sistemleri, güneş enerjisiyle çalışan ve tarımda sürdürülebilir çözümler sunan bir teknolojidir. Bu sistemler, sulama ihtiyacınızı ekonomik ve çevre dostu bir şekilde karşılar.

Daha fazla bilgi için inceleyin: Güneş Enerjisi

Ev İçin Güneş Enerjisi

Bahçenizde ya da tarlanızda solar sulama sistemleri kullanmayı düşünüyorsanız, evde güneş enerjisi kurulumları hakkında bilgi edinmek faydalı olabilir.

Detaylı bilgi için inceleyin: Ev İçin Güneş Enerjisi>>

Güneş Paneli

Solar sulama sistemleri, tarımsal alanlarda enerji maliyetlerini düşürmek için güneş panellerini kullanır. Sulama sistemlerinde güneş enerjisinden nasıl faydalanılabileceğini öğrenmek için inceleyin: Güneş Paneli>>

Solar Sulama Benzer Yazılar

Piagrid.com Üye Olun

Piagrid.com'a Üye Olun

Üye olun, ilginizi çekebilecek güncel enerji yazılarımızı takip edin
Üye Olun