Tarlanıza veya arazinize güneş enerjisi santrali (GES) kurmak istiyorsanız, izlemeniz gereken adımlar özetle şunlardır:
Güneş tarlaları, güneş enerjisinden elektrik üreten santrallerdir.
Güneş enerjisi tarlası, güneşten gelen ışınları fotovoltaik silikon hücrelerde hapsederek elektrik enerjisine çeviren büyük hacimli güç istasyonudur. Bu yönüyle güneş tarlası bir elektrik üretim santralidir. Güneş tarlaları, fotovoltaik güç istasyonu, güneş parkı, solar tarla veya güneş santrali olarak da adlandırılır.
Güneş enerjisi ile ilgili detaylı bilgi edinin: Güneş Enerjisi >>
Güneş enerji santrali maliyeti seçilen arazinin yerine, büyüklüğüne, alan başına istenen enerji üretim kapasitesine göre değişiklik gösterecektir. Sadece panel ücretlerini baz almak yeterli değildir. Güneş enerjisi ile elektrik üretmek için solar santral kurarken hesaplanacak başlıca maliyet kalemleri şunlardır:
Dönüm ve kurulu güç başına KDV ve işçilik/montaj ücretleri dahil maliyetler ve yıllık kâr miktarları, 2022 yılında yaklaşık olarak aşağıdaki gibidir:
GES Tarlası Alan ve Maliyetler Tablosu
GES Tarlası Alan ve Maliyetler Tablosu2024 yılı dolar kuruna göre panel ücretleri ve ek masraflar dahil ortalama fiyatlar esas alınmıştır. 440 Wp panel gücü baz alınarak tahmini hesaplanmıştır.
Güneş enerjisi santralinde kârlılık, arazi büyüklüğüne, hedeflenen üretim gücüne, yerleşim yerine ve aylara göre değişiklik gösterecektir. GES'ler, masraflarını ortalama 5 ile 7 yıl içerisinde amorti edip kâr etmeye başlar.
Elbette GES tarlasının kurulacağı arazinin ülkedeki konumu da yıllık kazancı etkiler. Karadeniz Bölgesi için kuracağınız bir GES, Akdeniz Bölgesine kıyasla %20 kadar daha az kazanç sağlayabilir zira ışınım süresi daha az olacaktır.
Benzer şekilde, 25 yıllık garantinin sonlarına gelindiğinde, verimlilik düşeceğinden, %20-25 kadar üretim kaybı yaşamanız olasıdır.
GES kurulumu için uygun bir arazi aşağıdaki şartları sağlamalıdır:
Kurulacak güneş enerji santralinin trafo merkezine uzaklığı en fazla 20 km olmalıdır. 20 kilometreden uzak olan arazilerin başvurusu kabul edilmez. Genelde 1-1,5 km uzağa kurulan GES tarlaları daha iyidir çünkü trafo ile arazi arasındaki uzaklık arttıkça maliyet de artacaktır.
GES tarlasının trafo merkezine uzaklığını, arsanın ada ve parsel numarası ile elektrik dağıtım merkezine başvuruda bulunarak öğrenebilirsiniz.
GES tarlası kurmak için uygun arazi bulmanın yollarından biri de arazi kiralamaktır. Güneş enerjisi tarlası kurmak amacıyla bu şartlara uygun bir arazi kiralamak istiyorsanız önce Güneş Enerjisi İçin Tarla Kiralama yazımızı inceleyin.
Evet, güneş enerji santrali ve güneş tarlası aynı anlama gelir. Güneş enerji santralleri için aynı zamanda güneş tarlası, solar tarla, solar santral şeklinde de kullanımlar mevcuttur.
Güneş paneli bakımı çok kolay olmamakla beraber önemlidir çünkü kir, toz veya kuş dışkısı gibi unsurlar panelin üzerinde birikirse güneş ışığını engelleyebilir ve verimliliği azaltabilir.
Detaylı bilgi için inceleyin: GES Bakım Onarım>>
GES tarlası kurulumu için gerekli başvuru belgeleri aşağıdaki gibidir:
Enerji üreticisi olarak lisans almayı değerlendiriyor veya bu konuda bilgi edinmek istiyorsanız inceleyin: Lisanslı Elektrik >>
Çağrı mektubu, kamu kurumlarından alacağınız izindir. Çağrı belgesi alabilmeniz için ÇED muafiyet raporuna ihtiyacınız vardır. 1 MW’a kadar olan güneş enerjisi santralleri için ÇED muafiyet raporu almanıza gerek yoktur. ÇED muafiyet raporu için T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurmanız gerekir. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı e-ÇED sistemi ile elektronik ortamda da başvurunuzu yapabilirsiniz.
Daha detaylı bilgi için inceleyin: Marjinal Tarım Arazisi >>
Ülkemizdeki güneş enerjisi tarlaları için devlet, 10 yıl boyunca geçerli alım garantisi verir. Bunun dışında güneş tarlalarına yönelik KKYDP ve KOSGEB destekleri de vardır.
İnceleyin: 2024 Enerji Destek ve Teşvikleri >>
Tarım ve Orman Bakanlığı, KKYDP kapsamında yeni kalkınma teşviklerini ve teşvik verilen bölgeleri her sene Ağustos ve Eylül aylarında duyurur. Güneş tarlası ve GES kurulum destekleri de program kapsamına alınmıştır. KKYDP’den 250’den az çalışanı ve 125 milyon TL’den daha az cirosu bulunan işletmeler faydalanabilir. En fazla 2,5 milyon TL destek verilir. Verilen desteğin %50’si hibe şeklindedir.
Detaylı bilgi edinin: KKYDP GES Destekkleri >>
Türkiye’de, güneş tarlaları ve güneş enerjisi santralleri için teşvik sağlayan kurumlardan biri de KOSGEB'dir. 10.000 ve altında nüfusu olan ilçelerde GES kurulumu için %100 ödemesiz hibe veren KOSGEB, endüstri üretimi ya da hayvancılığın yaygın olduğu bölgelerde %50 ile %70 arasında geri ödemesiz hibe desteği sağlıyor. Yatırım için kalan kısım ise düşük faizli kredi ile ödenebiliyor. Ayrıca, KOSGEB hibe ve destekleri ile GES kuran üreticiler, KDV’den muaf tutuluyor.
Detaylı bilgi edinin: KOSGEB GES Destekleri >>
1 MW gücünde bir güneş tarlası kurmak için 400 W gücünde panellerden 2.500 adet, 200 W gücündeki panellerden 5000 adet kullanmak gerekir. Panel gücü arttıkça toplam panel sayısı azalacaktır. Bu sebeple genel olarak 400 W ve üstü kapasitelerde panel kullanılması daha pratik ve hesaplı bir sonuç verecektir.
Tüm güneş panellerini karşılaştırın: Güneş Paneli Karşılaştırma >>
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı