Hibrit elektrik santralleri, bir bağlantı noktasından birden fazla enerji üretmeye yarayan ve birincil enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren enerji santralleridir. Güneş paneli ve rüzgâr türbini ile hibrit santral kurulabilir.
Hibrit elektrik santralleri, birden çok kaynaklı elektrik üretim tesisi, birleşik elektrik üretim tesisi, birlikte yakmalı elektrik üretim tesisi, destekleyici kaynaklı elektrik üretim tesisi ve yardımcı-ana kaynak elektrik üretim tesisi şeklinde çeşitlendirebilir. İngilizce "hybrid power plant" kullanımının kısaltılmış şekliyle HPP olarak da isimlendirilir.
Evet, Resmî Gazete’nin 8 Mart 2020 tarihli sayısında Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinde yapılan değişikliğe göre, birden fazla kaynağa bağlı elektrik üretim santralleri kurulmasına izin verildi.
Hibrit elektrik santrali avantajları aşağıdaki gibidir:
· Daha az maliyetlidir.
· Tesislerde boş kalan kısım yeni bir enerji kaynağı ile değerlendirilebilir.
· Fiziksel alt yapı giderleri ekonomik modele dönüştürülebilir.
· Daha stabil ve öngörülebilen üretim değerlerine ulaşılabilir.
· Kurulu trafo gücünden maksimum fayda sağlanabilir.
Bağlantı kapasitesinin artırılmasına fayda sağlamak ve bir enerji kaynağı eksik kaldığında diğer enerjinin elektrik üretmesi verimi artıracağı için HPP tercih edilmelidir. Uygun bütçesi olması durumunda santral kurulumunda HPP tercih etmeniz fayda vardır.
Örneğin, rüzgar hızı değişken olduğu için enerji üretiminde yaşanan kayıpları önlemek için tesise ek olarak güneş enerjisi santrali kurarak enerji üretimini sürdürülebilir hale getirebilirsiniz.
Hibrit santral kurulumuna yönelik mevzuat daha geçtiğimiz yıl onaylandığı için yatırım imkanları çeşitliliği çok olmamakla birlikte bu santraller aşağıdaki şekilde desteklenmektedir:
Hibrit santral kurmak için devlet destekleri ve krediler hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Resmî Gazete’nin 28 Temmuz 2020 sayısında yayımlanan yönetmeliğe göre hibrit tesis kurmak için derç ve tadil şartları şöyledir: