GES desteği almak amacıyla KOSGEB'in veritabanına kaydolmak isteyen işletmelerin, E-Devlet KOSGEB başvuru sayfası üzerinden online başvuru yapmaları gerekmektedir. Güneş enerjisi devlet desteği programlarını planlarken mutlaka inceleyin: Güneş Enerjisi>>
Yenilenebilir enerji kaynaklarından bir tanesi olan güneş enerjisinin tarla ve arazilerde de kullanımının artmasıyla birlikte devlet, GES yatırımları için destek ve teşvikler vermeye başlamıştır. Hibe desteği veren kurumlardan biri de Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’dır (KOSGEB).
KOSGEB bünyesinde sunulan girişimcilik desteklerine ve KOBİ finansman destek programlarına KOSGEB'in kendi sitesi üzerinden liste halinde ulaşabilirsiniz.
KOSGEB, yenilenebilir enerji projeleri için çeşitli enerji hibe programları ve destek programları yürütmektedir.
Sürdürülebilir enerji türleri hakkında bilgilenmek ve proje fikirleri üretmek için inceleyin: Yenilenebilir Enerji>>
Bu proje, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ile KOSGEB, TSE, TTGV, UNIDO, UNDP ile iş birliği içerisinde yürütülerek tamamlanmıştır. Projenin amaçları aşağıdaki gibi açıklanabilir:
Bu proje sayesinde sanayi sektöründeki işletmelere sağlanacak faydalar ise şöyle özetlenebilir:
Sanayide verimli enerji üretimi ve kullanımı için tercih edebileceğiniz güneş paneli tarlası hakkında bilgi edinmek için Güneş Enerjisi Tarlası Nasıl Kurulur sayfasını inceleyin.
Bu programın amacı: KOBİ’lerin enerji verimliliği alanındaki durumlarının tespiti yapılarak ihtiyaç ve sorunlarının belirlenmesi, öncelikli ihtiyaçlarının karşılanması, kapasitelerinin geliştirilmesi ve gerekli stratejilerin oluşturulmasıdır.
Bu kapsamda yıllık enerji tüketimi 10-99 TEParalığına olan işletmeler ve 100-500 TEP aralığında olan işletmeler için ayrı ayrı destek tasarımı planlanmıştır.
Yıllık enerji tüketimi 10-99 TEP aralığında olan işletmelerin Enerji Sistemleri Mühendisliği mezunu olanlardan, Etüt Proje Sertifikasına sahip kişilerden ve EVD şirketlerinden Enerji Yöneticisi Sertifikası mevcut olan kişilerden motor etüdü hizmeti almaları ve bu etüt sonucunda önerilmiş olan motor değişim giderleri için aşağıdaki tabloda yer alan üst limitler dahilinde destek verilmesi uygun görülmüştür.
Yıllık enerji tüketimi 100-500 TEP aralığında olan işletmelerin EVD şirketlerinin sanayi alanında yetkilendirilmiş olanlarından alacakları enerji etüdü hizmeti ve sonucunda önerilmiş olan uygulama giderlerine aşağıdaki tabloda yer alan üst limitler dahilinde destek verilmesi uygun görülmüştür.
Rüzgar Enerjisi hakkında detaylı bilgi için ilgili sayfamıza göz atın.
Desteğin her iki tüketim aralığı için aşamalı olarak verilmesi planlanmıştır.
İşletmeler birinci aşamada sırayla:
İşletmeler ikinci aşamada sırayla:
Enerjiyi verimli kullanma çözümleri ve projeleri için Enerji Verimliliği Çözümleri sayfamızı inceleyin.
KOBİ Enerji Verimliliği Destek Programı kapsamında KOBİ Bilgi Sistemi (KBS) üzerinde etüt hizmeti hizmet sağlayıcılarına yetki verilmesi için aşağıdaki tabloda yer alan niteliklere sahip kişiler/işletmeler KOBİ Enerji Verimliliği Destek Programı Etüt Hizmetleri için Başvuru Formu ile Başkanlık birimine başvuru yapmalıdır.
İlgili başkanlık birimi başvuruyu inceler. Sonucunda uygun bulunan başvuru sahipleri KOBİ EVD Programı Etüt Hizmetlerine ait Hizmet Sağlayıcı veri tabanına KBS üzerinden kaydedilir.
Enerji Etüt Hizmeti Sonuç Raporunu veya Elektrik Motorları Etüt Hizmeti Sonuç Raporunu veritabanında yer alan hizmet sağlayıcıları KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden oluştururlar.
(*) Elektrik motorları etüt hizmeti başlama tarihi öncesindeki on iki ay içinde Elektrik Motorları Etüt Hizmeti Desteği kapsamında enerji tüketimi 10 TEP’ten 50 TEP’e kadar olan işletmelerde beşbin (5.000) TL, 50 TEP’ten 100 TEP’e kadar olan işletmelerde onbin (10.000) TL’dir.
(**) Elektrik motorları etüt hizmeti başlama tarihi öncesindeki on iki ay içinde Elektrik Motorları Değişim Giderleri Desteği kapsamında enerji tüketimi 10 TEP’ten 50 TEP’e kadar olan işletmelerde ikiyüzbin (200.000) TL, 50 TEP’ten 100 TEP’e kadar olan işletmelerde dörtyüzbin (400.000) TL’dir.
(***) Enerji Etüt Hizmeti kapsamında enerji etüt hizmeti hizmet başlangıç tarihinden önceki son on iki ay içinde toplam enerji tüketimi 100 TEP’ten 1000TEP’e kadar olan işletmeler için otuz bin (30.000) TL’dir.
(****) Verimlilik Artırıcı Giderleri Desteği kapsamında enerji etüt hizmeti başlangıç tarihinden önceki on iki ay içinde toplam enerji tüketimi 100TEP’ten 1000 TEP’e kadar olan işletmeler için dokuz yüz bin (900.000) TL’dir.
Başkanlık tarafından başvurusu uygun bulunarak kaydı veri tabanına yapılmış olan hizmet sağlayıcılarına ilişkin iletişim bilgileri aşağıda yer almaktadır.
Elektrik Motorları Etüt Hizmeti Hizmet Sağlayıcıları*
Enerji Etüt Hizmeti Hizmet Sağlayıcıları*
*Başvurusu uygun bulunmuş olup veri tabanına kaydedilen hizmet sağlayıcılardan ilan edilen iletişim bilgileri için başkanlığa muvafakatname veren kişi/işletmelerin bilgilerine bu sayfada yer verilmiştir.
KOBİ Enerji Verimliliği Destek Programı için mevzuata aşağıdaki PDF üzerinden ulaşabilirsiniz.
KOBİEnerji Verimliliği Destek Programı Uygulama Esasları için aşağıdaki PDF'i kullanabilirsiniz.
KOSGEB, katma değeri yüksek, teknolojik ve yenilikçi ürünler üreten ve ihracat odaklı çalışarak bu ürünü uluslararası pazarlara taşıyacak olan KOBİ’ler öncelikli olmak üzere İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaşma Destekleri kapsamında yeni bir vizyon ile gerekli desteği sağlamaktadır.
Ayrıca güneş panelinin devlet destekli alımı için belirli şartların sağlanması gereklidir. Başvuru şartlarından en önemlisi, ülkemiz sınırları içerisinde yıl boyunca en çok güneş alan illerden birinde GES kurulumu yapmaktır.
Solar panel desteğinden yararlanabilmek içinKOSGEB tarafından belirlenen, ülkenin rahatlıkla güneş enerjisinden faydalanabildiği ve bu enerjinin kullanılabildiği alanlarda kurulum yapmak çok önemlidir.
KOSGEB güneş paneli desteği için uygun görülen iller iki gruba ayrılmaktadır. Bu grupların dağılımı aşağıdaki gibidir.
Öncelikli olarak KOSGEB websitesi üzerinden “Online Girişimcilik Eğitimleri” sayfasına e-Devlet şifresiyle giriş yapıp, KOSGEB İleri Girişimci Eğitimi tamamlanır ve böylece katılım belgesi almaya hak kazanılır. Eğitim ücretsizdir ve herkesin katılımına açıktır.
İlgili eğitim alındıktan sonra işletme kuruluşu yapılması gerekir. Kurulacak olan iş, NACE kodu ile belirlenen KOSGEB’in desteklediği sektörler arasında bulunmalıdır. Genellikle bu sektörler ticaret, hizmet ve imalat olup eğitim, sağlık, hayvancılık ve tarım gibi alanlar desteklenmemektedir. İşletmenin faaliyet konusu ise faaliyet konuları tablosunda yer almalıdır. İşletmenin limited, anonim ya da şahıs şirketi olarak kurulması gerekir, adi ortaklıklar desteklenmemektedir. Girişimcinin kurucu ortaklık payı en az %50 olmalı ve program boyunca bunun altına düşmemelidir.
İşletme kuruluşu sonrasında e-devlet şifresi ile KOSGEB websitesi üzerinden veri tabanına kaydolunması, sonrasında da KOBİ Beyannamesi'nin, yönergelere uygun şekilde doldurulması gereklidir. Böylece KOSGEB destek programlarına başvuru yapılabilir. Tüm işlemler online olarak gerçekleştirilir.
Destek programlarına ya E-Devlet'in KOSGEB menüsü üzerinden ya da doğrudan KOSGEB web sayfası üzerinden e-Devlet şifrenizi girerek online başvuru yapabilirsiniz.
Adres: T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı
Hacı Bayram Mah. İstanbul Cad. No: 32 06050 Ulus/Altındağ ANKARA
KEP: kosgeb.baskanlik@hs01.kep.tr
Tel: 0312 595 28 00 (pbx)
0 312 368 07 15
Çağrı Merkezi: 444 1 567