Taşınabilir güneş panelleri sabit panellere göre daha az enerji üretse de kurulum kolaylığı, hafifliği ve montajının basitliği gibi avantajları vardır.
Taşınabilir güneş panelleri genelde 20W gibi düşük değerlerden başlasa da 2500W enerji üretimine kadar çıktıkları görülmektedir.
Taşınabilir güneş panellerinde tek tek toplamaktansa set olarak almak ekonomik olarak size daha rahat imkan sunacaktır. Paket içerikleri panelden beklediğiniz güce göre değişkenlik gösterir.
Örnek olarak 2500W enerji üreten bir panelin paket içeriği;
• Güneş paneli
• Akü
• Şarj regülatörü
• Tam sinüs inverter
• Ampul
• Solar kablo
• Konnektör
parçaları mevcuttur. Akıllı telefon şarj etme, aydınlanma, mini buzdolabı, laptop şarjı gibi işlemlerde kullanabilirsiniz.
Tüm Konutlar için Ev Tipi Güneş Enerjisi>>
Fiyatlarda tabii ki en önemli etkenlerden biri almak istediğiniz güçtür. 20W gibi düşük enerjili paneller için 650 TL gibi uygun başlangıç fiyatları varken 2400W’lık ev-karavan tipi panellerin fiyatı 90.000 TL’lere kadar çıkabilir.
• Solar paneli monte etme
Panel güneşe maruz kalacağı gibi diğer doğal hava koşullarına da maruz kalacak. Bu nedenle şiddetli rüzgarlar, kar, yağmur gibi durumlar karşısında dayanıklı bir şekilde olduğu yerde durabilmesi gerekiyor.
• Kablo bağlantıları
Montaj işleminin tamamlanmasının ardından kablo uzatma işlemlerinin yapılması gerekiyor. Panelin arkasında 2 adet kablolu MC4 ucu bulunur. Buradan şarj cihazına kadar kablo uzatılmalıdır. Kabloların bir tanesi artı ucu diğeri ise eksi ucu temsil eder. Ardından bu kabloların şarj kontrol cihazına bağlanması gerekiyor. Şarj kontrol cihazında güneş paneli işareti bulunan kısma kablolar bağlanmalıdır.
• Aküye bağlanma
Şarj kontrol cihazında akü için de bir kısım bulunuyor. Artı ve eksi kısımları kablo ile aküye bağlamalısınız.
• Dönüştürücüye bağlama
Aküyü dönüştürücüye yine kablolar aracılığıyla bağlamanız gerekir. Kablo bağlantılarında dikkat etmeniz gereken en önemli nokta artı ve eksi uçlardır. Yanlış bir bağlanma sonucunda güneş panelinden enerji elde edemezsiniz.
Oldukça basit bir işlem olan solar panel kurulumu esnasında tecrübeli kişilerden yardım almakta fayda var. Yapacağınız herhangi bir yanlış hamle sonucunda güneş enerjisi elde etmeniz gecikebilir.
Panelin cihazlarınızı şarj etme süresi, rakım, sıcaklık, yılın hangi döneminde olduğunuz ve güneş ışınlarının hangi açıyla düştüğü gibi birçok faktöre bağlı olarak farklılık gösterir.
Panelin yerini, güneşin gün içindeki hareketine göre yeniden ayarlayın
Tozlanma gibi durumlarda panelin performansı düşeceğinden belirli saat aralıklarıyla temizlemeyi ihmal etmeyin
Muhafaza etmek istediğiniz zaman güneş panelinizi darbe almayacak, kuru ve temiz bir yerde tutmanızı öneririz.
Detaylı bilgi için inceleyin: Kampta Güneş Enerjisi>>