Sandviç panel metrekare fiyatı, ortalama olarak 15 dolar ve 50 dolar arasında değişir.
Sandviç panel fiyatları, aşağıdaki seçimlere göre farklılaşır:
Tüm güneş panelleri hakkında bilgi almak ve ürünleri karşılaştırmak için sayfamızı ziyaret edin:
Sandviç panel, binaların çatı ve cephelerini kaplamak, yalıtımlı bölmeler ve soğuk odalar yapmak için kullanılan bir malzemedir. Sandviç paneller iki ince yüksek yoğunluklu metal yüzey arasına, kalın ve düşük yoğunluklu yalıtım malzemesi doldurularak üretilir.
Sandviç paneller aşağıdaki kullanım alanları için idealdir:
Sandviç panellerde iç ve dış yüzeyde metal kaplama olarak boyalı galvaniz sac ya da alüminyum, iç dolgu malzemesi olarak da poliüretan kullanılır.
Sandviç panel ölçüleri hesaplanırken yalıtım kalınlığına bakılmalıdır. Yalıtım dolgu tipleri ve kalınlıkları, yapınızın özelliğine göre seçilmelidir. Sandviç panel ölçüleri, çatı, cephe ve soğuk odalarda kullanıma göre farklı kalınlıkta üretilir. Bu kalınlıklar aşağıdaki gibidir:
PUR/PIR yalıtım tipi, genelde soğuk çatı ve cephe panellerinde kullanılır. Soğuk depolardaki poliüretan (PUR / PIR) yalıtım tipinde, kalınlıklar 80 mm ile 200 mm arasında değişir.
Sandviç panel ağırlığı, 18 metre uzunlukta bir panelde kalınlığa göre 20 ile 28 kg arasında değişir.
Sandviç panellerin en sık kullanıldığı uygulama alanı çatılardır. Sandviç panel çatı uygulaması için çatının eğimi, kullanılan malzeme ve montaj süreci oldukça önemlidir.
Özellikle çatı buzlandığında garantili su tahliyesi için çatı eğimlerine dikkat edilmelidir. Çatı eğimleri enine derzleri ve çatı pencereleri olmayan masif panellerden monte edilen çatılar için %5, uzunluğu boyunca birbirine bağlanan panellerden ve çatı pencerelerinin varlığında monte edilen çatılar için %8’den az olmamalıdır.
Paneller, destekleyici elemanın ve bitişik yapıların tüm uzunluğu boyunca yapıştırılmış termal lastik bantlar üzerine monte edilmelidir.
Standart bir sandviç panelde üç katman vardır. Bu üç katman,
Sandviç panelin dış yüzünün yüksek dayanıklı, ince ve form verilebilir yapıda olması beklenir. Özellikle çevresel hava şartlarına, dışarıdan gelen darbelere, yüklere ve korozyona karşı dayanıklı olmalıdır. Sandviç panel dış katmanında kullanılan malzemeler ihtiyaca göre değişir. Başlıca kullanılan malzemeler aşağıdaki gibidir:
Sandviç panellerde iç dolgu malzemesi olarak genelde poliüretan, polistren, fenolik ve taşyünü kullanılır.
Poliüretan (PUR/PIR): Poliüretan, panel üretiminde en çok kullanılan plastik köpüktür. 250 °C’ye kadar ısı yalıtımı sağlar. Şekil verildiğinde tekrar değiştirilemez malzemedendir.
Polistren (XPS/EPS): Poliüretana göre ağırlığı yarısı kadar olan Polistren, kullanıldıktan sonra ısı yardımı ile tekrar şekillendirilebilir. Poliüreatana göre ısı yalıtımı daha azdır. Yani daha hafiftir ancak ısı yalıtımı konusunda poliüretan daha iyidir.
Fenolik: Fenolik reçine (PF), yeni bir malzemedir ve termoset bir malzeme özelliği gösterir. 530 – 580°C’de alev alır. Bu yüzden yangın konusunda en iyi performansa sahiptir.
Taşyünü: Taşyünü çatılarda ve iç cephe panellerinde sıklıkla kullanılır. Yangına karşı dayanıklıdır. Ayrıca, çok iyi ses yalıtımı sağlar.
Sandviç panelde kullanılan malzemeler arasına yapıştırıcıları da ekleyebiliriz. Genelde sandviç panel iç katmanını yapıştırmak için 200 – 350 g/m2 olacak şekilde poliüretan yapıştırıcı kullanılır.
Kullanıma göre sandviç paneller temelde üçe ayrılır:
Güneş enerjisinden faydalanabileceğiniz diğer alanlar ve tüm GES çözümleri için yazımızı okuyun:
En Uygun GES Çözümlerini Öğrenin
Çıkma (2. el) sandviç panel fiyatları, toplam sipariş miktarı, metal kalınlığı, iç ve dış yüzeyin metal cinsi gibi değişkenlere bağlıdır.
İhtiyaç fazlası çıkma panel sandviçler hurdacılardan ve diğer 2. el çıkma panel satan yerlerden alınabilir.
Sandviç panellerin kullanım ömrünü artırmak için panel gözenekleri düzenli kontrol edilip temizlenmelidir. Sandviç panel temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler şöyle özetlenebilir:
Bazı durumlarda sandviç panelleri su ile temizlemek yeterli olurken, bazen özel temizleyiciler gerekebilir. Temizleyici kullanıldığı durumlarda, temizleyici suda kolayca çözülebilen, pH 4-9 aralığındaki yumuşak temizleyicilerden olmalıdır. Ayrıca, temizleyici kullandıktan sonra temizlenen alan suyla durulanmalıdır.
GES sistemlerinde periyodik bakım ve onarım uygulamaları için GES Bakım Onarım yazımızı inceleyin.