Bir panel ne kadar çok güneş ışığı yakalarsa o kadar fazla elektrik üretebilir. Bu, yanlış yöne veya yanlış açıya bakan bir panelin, doğru yöne ve doğru açıya bakan bir panelden daha az elektrik üreteceği anlamına gelir. Eğer panel yeterli açıyla yönlendirilmemişse, güneş ışınları panel üzerine daha az dik bir açıyla gelecek ve panelin performansı düşecektir. Ayrıca panelin doğru yöne bakması da önemlidir. Yanlış tarafa yönlendirilen bir panel, güneşten gelen ışığı yeterince alamaz ve verimlilik düşer.
Bir güneş panelinin yönü ve açısı önemlidir çünkü bu iki faktör, panelin yakalayabileceği güneş ışığı miktarını etkiler. Kuzey yarımküredeki güneş panelleri için ideal yön güneydir ve ideal açı tipik olarak 30 ila 45 derece arasındadır. Bunun nedeni, güneşin her zaman kuzey yarımkürede gökyüzünün güney yarısında olması ve güneye bakan bir panelin doğuya veya batıya bakan bir panelden daha fazla doğrudan güneş ışığı almasıdır.
Güneş panelinin ideal açısı da bulunduğunuz konumla direkt olarak ilgilidir. Daha dik bir açı, güneşin gökyüzünde daha düşük olduğu kışın daha fazla güneş ışığını yakalarken daha sığ bir açı, güneşin gökyüzünde daha yüksek olduğu yaz aylarında daha fazla güneş ışığını yakalar.
Detaylı bilgi için göz atın: Güneş Panelleri>>
Güneş paneli eğim açısı, panelin monte edildiği yerin enlemi alınarak ve mevsime bağlı olarak 15 derece eklenerek veya çıkarılarak hesaplanır. Örneğin bir lokasyonun enlemi 30 derece ise yazın güneş panelleri için ideal eğim açısı 15 derece, kışın güneş panelleri için ideal eğim açısı 45 derece olacaktır.
Türkiye'de güneş panelleri için ideal açı, yön ve bulunduğu bölgeye göre değişmektedir. Ancak genel olarak Türkiye'deki güneş panelleri güneye bakmalı ve 30 ile 45 derece arasında bir açıyla eğilmelidir. Örneğin İstanbul'da güneş panelleri için ideal eğim açısı 35 derece, Ankara'da güneş panelleri için ideal eğim açısı 36 derecedir.
Bazı illerimiz için en uygun güneş paneli açısı, aşağıda belirtilmiştir:
Türkiye'de güneş enerjisi ve güneş panelleri kullanımı hakkında daha detaylı bilgi için Türkiye Güneş Enerji Potansiyeli ve Türkiye Güneş Işınım Değerleri rehber sayfalarını inceleyin.
Güneş panelleri için ideal açı ve yön, sadece konuma değil ayrıca mevsime göre de değişir. Yaz aylarında güneş gökyüzünde daha yüksektir, bu nedenle güneş panelleri daha sığ bir açıyla eğilmelidir. Kışın güneş gökyüzünde daha alçaktır, bu nedenle güneş panelleri daha dik bir açıyla eğilmelidir. Güneş panelinizin açısını ve yönünü bu şekilde ayarlayarak maksimum performans elde edebilirsiniz.
Bir güneş panelinin açısı ve yönü, verimliliği üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Yanlış yöne veya yanlış açıya bakan bir panel, doğru yöne ve doğru açıya bakan bir panelden daha az elektrik üretecektir. Genel olarak 30-45 derecelik bir açıyla eğimli bir panel en fazla elektriği üretecektir.
Güneş panellerinin daha verimli kullanımı için düzenli bakım da büyük önem taşır. Bu konuda daha detaylı bilgi için Güneş Paneli Bakımı sayfasını inceleyin.
Bir güneş paneli yanlış açıdaysa daha az elektrik üretecektir. Kaybedilen elektrik miktarı, açı hatasının ciddiyetine bağlıdır. Örneğin, 30 derecelik bir açı yerine 15 derecelik bir açıyla eğimli bir panel yaklaşık %20 daha az elektrik üretecektir. Aradaki marjinin artması durumunda elbette ki kaybedilen elektrik miktarı da artacaktır.
Doksan derecelik bir güneş paneli, dikey olarak monte edilmiş bir güneş paneli türüdür. Bu tip paneller genellikle binaların yanları gibi ticari uygulamalarda kullanılır. Doksan derecelik güneş panelleri, bazı durumlarda geleneksel güneş panellerinden daha verimli olabilir ancak aynı zamanda daha pahalıdırlar. Bu tür güneş panellerinden bahsettiğimiz Şeffaf (Saydam) Güneş Paneli yazımızdan bu konuda çok daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.