Güneş enerjisi kullanımı, hem daha az karbondioksit salınımı hem de enerji tasarrufu sağlar. Türkiye’de geçtiğimiz 5-10 yıldır güneş enerjisi santralleri kurulumu oldukça yaygınlaştı. Yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alan güneş enerjisinin en az 4 milyar yıl daha ömrü olduğu öngörülüyor. Birçok farklı alanda yenilenebilir enerji kullanılıyor. Okullar da Güneş enerjisinin kullanım alanlarından biri olarak öne çıkıyor.
Güneş Enerjisi Hakkında Kapsamlı Bilgi Al >>
Okullarda güneş enerjisinden yararlanmak için okul çatılarına güneş panelleri kururur. Böylelikle, okullar tükettikleri enerjiyi kendileri üretebilir hâle gelir. Okullarda birden çok bina varsa, paneller tüm gün Güneş alan güney cephesine bakan eğimli bir açıda, ışınımdan en fazla verim alacak şekilde kurulmalıdır.
Okullarda güneş enerjisi sistemi kullanmanın maliyeti, kullanılacak güneş panelinin gücü, sayısı, panelin materyali gibi birçok farklı etkene göre değişir. Güneş paneli kurulum maliyetleri dolar bazında artmaktadır. Okulda güneş paneli kurulumu için inverter, konstrüksiyon, akü, solar panel ve işçilik gibi kalemleri teker teker hesaplamak gerekir. Inverter ve aküye ilişkin bilgiler için Güneş Enerjisi İnverteri ve Güneş Aküsü yazılarımızı okuyun.
Güneş enerjisi kullanmanın kârı ise amorti süresi ve günlük kullanılan enerjiye göre değişebilir. Eğer üretilen enerji tüketilen enerjiden fazlaysa, panellerden sağlanan bu enerji hem okuldaki enerji ihtiyacını karşılamak hem de bölgedeki enerji dağıtım şirketlerine enerji sağlamak için kullanılabilir. Böylelikle okul, enerji masraflarından kurtulduğu gibi gelir kaynağı da yaratmış olur.
Okullarda, hatta imkân olan her yerde güneş enerjisi kullanmanın birçok avantajı vardır:
Okullarda güneş enerjisi için verilen hibe ve destekler, verecek kurum veya kuruluşa göre farklı tarihlerde yapılır. Bu yüzden her kurumun destek paketlerini düzenli takip etmek ve doğru zamanda yatırım yapmak önemlidir.
GES için Hibe, Destek ve Teşvik Veren Kurumlar için Enerji Teşvik ve Destekleri >>
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı tarafından AB Mali İmkanları kapsamında ve MADAD Fonu Bünyesinde, Alman Kalkınma Bankası (kfW) Yürütücülüğü İle “Geçici Koruma Altındaki Suriyelilere Ev Sahipliği Yapan İller İçin Temiz Enerji ve Enerji Verimliliği Önlemleri Projesi” kapsamında “Eğitim Yapıları Çatı GES Yapım İnşaatı Sözleşme Paketi”, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Osmaniye, Konya, Mersin, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş illerinde 48 Okul, Bina ve Eklenti Yapısı Çatı GES Yapım İşi (MADAD-KFW-CW-02) kapsamında, iş ortaklığının %90 pilot ortağı olarak sözleşme imzalanmıştır.
Proje kapsamında devam eden kampanyalara ulaşmak için T.C. MEB İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğü resmî sitesinin duyurular sayfasını ziyaret edin.
Türkiye’nin birçok şehrinde okul çatılarına güneş paneli kurulumu yaygınlaşıyor, şehire göre örnek okullar aşağıdaki gibidir:
Mimar Sinan MTAL'de yapılacak olan çatı üzeri güneş enerji santrali sayesinde okulun tüm elektrik ihtiyacının karşılanacağı planlanıyor.
Bingöl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde kurulan güneş enerjisi santrali ile okulun elektrik ihtiyacının %85'i de karşılanmış oluyor.
Kadıköy Moda’da yer alan lisede marangozhanenin çatısına konumlandırılan santral ile okul, bugüne kadar 12.500 kWsa elektrik üretimi gerçekleştirmiştir.