Güneş panelleri, genelde binaların veya yapıların çatılarında belli bir açıda dururlar. Bu açı, binanın yer aldığı konumun koordinatları aracılığıyla hesaplanır. Enlem değerine göre belirlenen açılar, panelin güneş ışığını en verimli şekilde alabileceği açılardır. Lakin teknolojinin gelişmesiyle artık bina cephesine monte edilebilen, hatta pencerelere takılabilen cam şeklinde yatay duyan güneş panelleri ortaya çıkmıştır.
“Wall-mounted” güneş paneli de denen duvara monte saydam güneş paneli sistemleri, bina ile 90 derecelik bir açı yakalayacak şekilde cepheye monte ediliyor. Dışarıdan bakıldığı zaman güneş panelinden ziyade pencereyi anımsatan bu paneller, güneş enerjisinden yararlanmayı kolaylaştırıyor. Özellikle çatısı güneş paneline müsait olmayan bina sahipleri de sürdürülebilir enerjiden yararlanmak için cam şeklinde güneş paneli monte edebilecekler.
Michigan Üniversitesi bünyesinde üretilen saydam güneş panelleri de bu "wall-mounted" güneş paneli olarak geçer. Aynı prensiple çalışır ve çatıya kurulan güneş enerjisi sistemleri yerine duvara paralel olacak şekilde yerleştirilir. Evdeki sıradan pencereler, güneş enerjisi kullanımı sağlayan panellere dönüştürülür.
Tüm güneş panelleri ile ilgili detaylı bilgi ve karşılaştırma için Güneş Panelleri ana sayfasını inceleyin.
Güneş panellerini, enlem değerini göz ardı ederek 90 derecelik bir açıyla monte etmek elbette ki akla verimlilik sorularını da getiriyor. Bu sistemin verimliliği düşürüp düşürmediği, uzun zamandır konuşulan bir konu olarak karşımıza çıkıyor.
Saydam güneş panellerinin yaz mevsiminden ziyade kışın daha çok işe yaradığı görülüyor. Bunun sebebi de kışın, güneş ışınlarının dünyamıza daha eğik bir açıyla ulaşması. Bir diğer koşul ise elbette ki binanın bulunduğu konum. Ekvatordan uzakta olan ülkelerde, cam şeklinde güneş panelinden daha fazla verimlilik alınabileceği görülüyor. Sebep yine güneş ışınlarının açısı ile ilgili: Güneş panelleri çatıda veya belli bir açı ile monte edilmediğinde, dikey olarak gelecek güneş ışınlarını toplayamıyor. Bu yüzden eğik açılara ihtiyaç duyuyor.
Bazı araştırmalar, cam şeklinde güneş panellerinin standart güneş panellerinden %30 daha az güç ürettiğini ortaya koydu. Bu durumda bina cephesine yatay olarak monte edilen bu panellerin verimliliğinin daha az olduğu açık bir şekilde ortada olsa da bu oran, beklenenin çok daha altında olarak gözüküyor.
Öte yandan bu saydam güneş panelleri, toplam yüzey alanını geniş tutarak verimlilikte koruma da sağlayabiliyor.
Şeffaf güneş panelleri, binanın güneşe bakan cephesinde modüller halinde monte ediliyor. Özellikle bu montajın konumu, panelin üreteceği elektrik miktarı ile direkt olarak ilişkili olduğu için son derece büyük önem arz ediyor. Açısından ve konumundan ötürü zaten dezavantajlı durumda olan bu güneş panellerini stratejik olarak doğru bir konuma monte etmek çok önemli. Güneş almayan bir cepheye monte edilecek olan cam şeklinde güneş paneli, kayda değer bir elektrik üretimi yapmayacaktır.
Duvara monte edilen güneş panelinin açısından ötürü montajı için gereken bazı özel malzemeler bulunur. Bu özel malzemeleri elde etmek pek kolay olmasa da hayati önem taşır zira güneş panelinin montajında oluşacak herhangi bir problem, insan hayatını tehlikeye atabilir. Bu yüzden işi bilen birine yaptırmak son derece önemlidir.
Çatı ve zeminde yer alan eğimli güneş panellerine kıyasla cam şeklinde güneş panelinin bakımı çok daha kolaydır. Özellikle yağmur gibi doğal hava olayları, güneş panellerini kolaylıkla temizler. Ayrıca yerçekimi sayesinde panelin üzerine yapışan kir ve pislikler kolayca yere düşebilirler. Buna rağmen güneş panelinin verimliliğini arttırmak için bazen bakımını yapmak gerekebilir.
Kullanım kolaylığı sayesinde cam şeklinde solar panelleri çoğunlukla 20 seneye kadar sorunsuzca çalışabilirler. Böylece güneş panellerinizi yenilemeden uzunca bir süre kullanabilirsiniz. Güneş paneli tamiri konusunda daha fazla bilgi almak için yazımıza davetlisiniz.
Bina cephesine montelenmiş güneş panellerine erişmek, çatıya montelenmiş panellere erişmekten çok daha kolay olduğu için bu panellere rahatça bakım yapılabilir. Temizlik ne kadar kolay olsa da bu konuda bir profesyonelden yardım almak, her daim kendi başına hareket etmekten çok daha akıllıca olacaktır. Güneş paneli temizliği konusunda daha detaylı bilgi almak için rehberimize göz atabilirsiniz.
Cam şeklindeki bu güneş panellerinin fiyatlarını belirleyen faktörlerden bazıları şunlardır:
Bu konuda daha fazla bilgi almak için Ev İçin Güneş Enerjisi yazımıza bakabilirsiniz.
Bina cephesine monte edilen, cam şeklinde güneş panelleri de bundan farklı değildir. Montaj öncesinde ve esnasında ödediğiniz ücret kulağa çok gelse de uzun vadede edeceğiniz tasarruf, bu ücreti kapatmaya hayli hayli yetecektir.
Cam şeklinde güneş panellerinin fiyatlarındaki artma ve azalmalar, temizliğinden ve montaj esnasında kullanılan malzemelerden kaynaklanır. Çok fazla bakıma ihtiyaç duymayacağı için panelin temizliğine pek para vermeyeceksiniz. Öte yandan bu tür panellerin kurulumunda kullanılan bazı özel araçlar, fiyatı arttıran etkenler arasında yer alabilirler.